Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 23-29 Σεπτεμβρίου 2021

3+1 φρεγάτες Belh@rra και 3+1 κορβέτες GOwing θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 799
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα νέα της εβδομάδας, 23-29 Σεπτεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

3+1 φρεγάτες Belh@rra και 3+1 κορβέτες GOwing θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία, όπως (προ) συμφωνήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι μεταξύ του Emmanuel Macron και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το θετικό επίσης είναι ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν το θέμα με μικροπολιτικά γυαλιά και χαιρέτησαν τη συμφωνία. 

60 άτομα πλήρωμα χρειάζεται η συγκεκριμένη φρεγάτα για να επιχειρήσει. Το υπόλοιπο προσωπικό (άλλα 60 άτομα) μπορούν να βρίσκονται στην ξηρά. 

200 χιλιόμετρα εμβέλεια γύρω από το σκάφος έχουν τα ραντάρ των νέων γαλλικών φρεγατών. Η Αθήνα θεωρεί ότι με 3 φρεγάτες μπορεί να «κλειδώσει» όλο το Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους «ό,τι εντοπίζεται καταρρίπτεται». Η εμβέλεια φθάνει τα 600 χλμ.

5 δισ. ευρώ θα είναι το συνολικό κόστος της συμφωνίας πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει και τα… σέρβις. Οι πρώτες δύο φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025. Το σημαντικότερο, όμως, μέρος της συμφωνίας αφορά στη συμφωνία αμυντικής συνδρομής, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση εμπλοκής τα δύο κράτη θα βοηθούν αλλήλους.

6 επιπλέον αεροσκάφη Ραφάλ θα αγοράσει η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό επίσης από το Παρίσι. Έτσι το οπλοστάσιό μας, φθάνει τα 24. 


750 εκατ. ευρώ Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα πραγματοποιήσει εντός του επόμενου μήνα η ΔΕΗ, σύμφωνα με πρόταση της διοίκησης, την οποία στηρίζει ο μεγαλομέτοχος, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο. Για ξεπούλημα μιλά -κατά τα ειωθότα- η αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να απειλεί με προανακριτικές και δικαστήρια.

100 εκατ. ευρώ είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2018, ως έσοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την απ’ ευθείας πώληση του 17% σε ιδιώτη επενδυτή. Μάλιστα «τω καιρώ εκείνω»  ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έκανε και «μασάζ» σε βουλευτές για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην πώληση. Το σχέδιο δεν ευοδώθηκε καθώς δεν βρέθηκε τρελός που θα αγόραζε την εταιρεία, για την οποία λίγους μήνες αργότερα οι ορκωτοί ελεγκτές υποστήριζαν ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη συνέχιση της λειτουργίας της. 


6 δικηγόροι της Αθήνας υπέγραψαν «αναφορά άδικης πράξης» και την υπέβαλαν χθες στον Άρειο Πάγο, κάνοντας λόγο για υπόνοιες χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία σχετίζεται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η σχέση τους με την αξιωματική αντιπολίτευση κρίνεται συμπτωματική.


5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός που συνέβη το πρωί της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. 

1 άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν. 

100 τουλάχιστον σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση. 


80,43 δολ. το βαρέλι ήταν η τιμή του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου, το πρωί της Τρίτης φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης που συνδέεται κυρίως με το Φυσικό Αέριο.


206 έδρες έλαβε το SPD, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας το οποίο κέρδισε με βραχεία κεφαλή τις εκλογές της Κυριακής. Για να μην μπερδεύεστε, ο επικεφαλής Όλαφ Σολτς, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ.

196 έλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες, 118 οι πράσινοι, 92 οι Φιλελεύθεροι, 39 η Αριστερά και 83 η Ακροδεξιά.


35,7% δημοφιλία απολαμβάνει σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γεγονός που τον κατατάσσει δεύτερο σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 34,5%. «Και καταϊδρωμένος» προσθέτουν κυνικά, στελέχη του Περισσού. 


2.700.000 ευρώ είναι το ποσό που ζητούσε από τη διευθύντρια του σχολείου του παιδιού του με μηνυτήρια αναφορά του, «γονέας-αρνητής» από τη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα, για ανεξήγητους λόγους που καταστρατηγούν κάθε έννοια ιεραρχίας, δήλωνε ότι «οι υπόλοιποι θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά».

15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή έλαβε τελικά ο αρνητής από τη Θέρμη για το επεισόδιο που προκάλεσε ενώ δεν είχε προσκομίσει το self test του παιδιού του στο σχολείο. Αυτό είναι το κακό για τους αρνητές με την Ελληνική Δικαιοσύνη. Άλλο ζητούν και άλλο παίρνουν. Το γεγονός δεν εμπόδισε βεβαίως τον γονέα, να δηλώσει και… αρνητής δικαστηρίου. Αρνήθηκε να καθίσει στο εδώλιο και απευθυνόμενος στην έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης είπε πως δεν έχουν το δικαίωμα να τον δικάσουν.

300 ευρώ πρόστιμο του επέβαλε το δικαστήριο, ως κερασάκι στην τούρτα, επειδή -προφανώς- δεν φορούσε μάσκα. Θα τους δώσει τα 2,7 εκατ. ευρώ και θα ζητήσει να του δώσουν ρέστα, υποθέτω. 


4 ιστοσελίδες και 6 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως ύποπτοι για σωρεία αδικημάτων που σχετίζονται με τους αντιεμβολιαστές. Ειδικότερα διερευνάται αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η διέγερση σε ανυπακοή και η απόπειρα απάτης. Το αγωνιώδες ερώτημα είναι πώς οι άνθρωποι αυτοί που «έχουν ξυπνήσει» και δεν είναι «πρόβατα», πιάστηκαν κορόιδα από μια χούφτα καιροσκόπων…


4,6% αύξηση τιμών εμφάνισαν τα δομικά υλικά μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τώρα που έρχεται η οικοδομική ανάπτυξη θα είναι πανάκριβο να αγοράσει κανείς τούβλα και παντζούρια.


Verba Volant

Αλέξης Τσίπρας

«Δίνετε 150 εκατομμύρια ευρώ για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ που μπορεί να αξίζει 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ποιος επιχειρηματίας για την επιχείρησή του θα έκανε μια τέτοια επιλογή;» Αν ποτέ κρεμάσει τα «παπούτσια του» ως πολιτικός, τον περιμένει μια λαμπρή καριέρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Προηγουμένως ωστόσο θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει (150 εκατ.) για να εκχωρήσει ποσοστό της συμμετοχής του σε μια εταιρεία. Όπως επίσης το γιατί ο ίδιος είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2018 έσοδα 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Ηλίας Βρεττός

«Ο πνευματικός μου είπε ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα γλωσσοφαγιάς και ματιού». Ο οικονομολόγος-τραγουδιστής παντρεύει σε μια φράση του το παραφυσικό με τον ορθολογισμό. Την παράδοση της ανατολής με τη δυτική τεχνολογία. Τη μαγγανεία με την επιστήμη. Το πρόβλημα είναι ότι με τέτοιες δηλώσεις αποσπάται η προσοχή από το σοβαρό θέμα της οδικής ασφάλειας και το ατύχημα αποδίδεται στην «κακιά την ώρα». Άσε που είναι και αντιεπιστημονικές, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τα ατυχήματα είναι αποτέλεσμα «βασκανίας»…

Άδωνις Γεωργιάδης 

«Κύριε Τσακαλώτε, κλείστε τον Τσίπρα σε ένα δωμάτιο, κάντε του κανονικό φροντιστήριο, που παραμένει ο ίδιος αγράμματος Τσίπρας από την πρώτη μέρα». Με ύφος δασκάλου, ο υπουργός Ανάπτυξης προτείνει στον Τσακαλώτο που τα μιλάει «σπαστά» να κάνει φροντιστήριο. Αν είχε περισσότερο χιούμορ, θα του έδινε μια συνδρομή στα μαθήματα της Ελληνικής Αγωγής. 

Σπύρος Λυκούδης

«Στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς εξακολουθεί να παραμένει ως επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου φορέα», δήλωσε ο συμπαθής πολιτικός. Εδώ ήρθαμε.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ