Πολιτικη & Οικονομια

Παπανδρέου: «Το πελατειακό κράτος της ΝΔ έφερε το μνημόνιο»

Επίθεση από το Συμπόσιο της Σύμης που φέτος γίνεται στις Σπέτσες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72987-146821.jpg

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ «για την εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση και τη διατήρηση των χρόνιων παθογενειών του πελατειακού κράτους που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο». Στην ομιλία του στο Συμπόσιο της Σύμης (φέτος γίνεται στις Σπέτσες) με θέμα «Επανεφευρίσκοντας τη Δημοκρατία» ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά. Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή».

Χαιρόμαστε, πρόσθεσε, που πολλοί μιλούν για την έξοδό μας από το μνημόνιο, αλλά η «έξοδος» που έχει σημασία, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μία: είναι η «έξοδος» από το πελατειακό κράτος και την πελατειακή λογική που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε και κατά των κυρίαρχων συντηρητικών δυνάμεων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τώρα όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε η λιτότητα αποτελούν τη λύση εφόσον απουσιάζουν όσα πρέπει να γίνουν για να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά η ΕΕ.

«Η όποια συζήτηση περί αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες του οικοδομήματος, αποτελούν υπόθεση όσων δήθεν γνωρίζουν, όχι των Ευρωπαίων πολιτών. Αντί, για παράδειγμα, να έχουμε εικονικούς υποψηφίους για Προέδρους της Επιτροπής, να εκλέξουν άμεσα οι πολίτες τον Πρόεδρό τους» παρατήρησε. Ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την πρότασή του για το δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η δυνατότητά τους να εκφράζουν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες την συμβουλευτική και αποφασιστική τους γνώμη, όπως το δημοψήφισμα που είχα προτείνει στα τέλη του 2011, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όσο και των μεγάλων διακυβευμάτων που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πώς βλέπει το δικό του ρόλο στην πολιτική: «Κανείς πολιτικός, καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας. Και δε σας κρύβω ότι, και προσωπικά, αυτή είναι η αγωνία μου. Να συμβάλλω όπως μπορώ, με κάθε τρόπο, σε αυτή την κατεύθυνση. Δε με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.