Πολιτικη & Οικονομια

Χατζηδάκης: Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η Νο 1 προτεραιότητά μου

Τι είπε κατά την τηλεδιάσκεψη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης © EUROKINISSI

Κωστής Χατζηδάκης: Η δήλωση του υπουργού Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις και η δέσμευση για το ύψος των προσωρινών συντάξεων.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ότι «οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η Νο 1 προτεραιότητά μου».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και παρατήρησε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στην καταβολή των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της επεσήμανε τη σοβαρότητα του θέματος των εκκρεμών συντάξεων και σημείωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη που ανέρχεται στο 50% των αποδοχών τους, τη στιγμή που σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 70%. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα του ύψους των προσωρινών συντάξεων σύντομα.

«Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις και να αντιμετωπίσουμε αναχρονισμούς», τόνισε σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την άνοιξη. Μάλιστα, προσέθεσε ότι μεγάλο μέρος της εργατικής νομοθεσίας χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, όταν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές.

Για το νομοσχέδιο που θα μεταρρυθμίζει το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους και θα ακολουθήσει το εργασιακό, υπογραμμίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλόγλου ότι δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, καθώς ο φορέας που θα διαχειρίζεται τους «ατομικούς κουμπαράδες» των νέων εργαζομένων που θα ενταχθούν στο καινούριο σύστημα θα είναι αμιγώς δημόσιος.  «Ουσιαστικά μιλάμε για τη σύνδεση ενός σχετικά μικρού μέρους της σύνταξης του εργαζομένου με τον ίδιο και τις επιλογές που θα κάνει». Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου, μάλιστα, σημείωσε ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση «απαντά»  στην επιθυμία πολλών ασφαλισμένων να πάρουν σύνταξη συνδεδεμένη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Επιπλέον, τέθηκε στη συζήτηση από την ΑΔΕΔΥ –μεταξύ άλλων- και η ένταξη ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων  (υγειονομικοί, υπάλληλοι ΟΤΑ στις υπηρεσίες καθαριότητας κ.α.) στον κλάδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με τον κ. Χατζηδάκη να παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσακλόγλου στη Βουλή για το θέμα αυτό.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος Ιωάννης Πάιδας, ο γενικός  γραμματέας  Δημήτρης Μπράτης , ο αντιπρόεδρος Σταύρος Κουτσιουμπέλης  και τα μέλη Γιάννης Μετόκης , Αλέξανδρος Αρβανιτίδης, Άγγελος Δημαράς, Χαράλαμπος Λυμπεράς, Γιώργος Μακράκης, Σπύρος Μαρίνης, Βέτα Πανουτσάκου, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Χρήστος Παπαναστάσης, Γιώργος Πετρόπουλος, Βασίλης Πολυμερόπουλος, Μιχάλης Ρίζος και  Στέφανος Σαβόπουλος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ