- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σκυλακάκης: Οι επόμενοι 4-5 μήνες θα είναι δύσκολοι
Τι είπε για την έκθεση Πισσαρίδη
«Δύσκολους» μήνες για την ελληνική οικονομία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Για το σχέδιο Πισσαρίδη, τους «δύσκολους μήνες» που ακολουθούν για την ελληνική οικονομία αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή, μίλησε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σχετικά με τις αλλαγές στην φορολογία και την ομογενοποίηση των επιδομάτων που προτείνει το σχέδιο Πισσαρίδη, ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη αλλαγή που να αφορά τον προϋπολογισμό του 2021.
«Όλα αυτά (σ.σ. οι αλλαγές στην φορολογία) έχουν και δημοσιονομικό κόστος μόνιμο. Ότι έχει μόνιμο δημοσιονομικό κόστος δεν είναι στο τραπέζι τώρα, γιατί έχουμε την κρίση του Covid. Έχουμε ελευθερία δημοσιονομική υπό τον όρο να μην λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα. Θα αξιολογήσουμε αυτά τα τμήματα του σχεδίου Πισσαρίδη, μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο, που υπολογίζουμε ότι με τη βοήθεια των εμβολίων θα τελειώσει το οξύτατο κομμάτι της κρίσης και θα μπούμε στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας».
Όπως, σημείωσε, οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι «δύσκολοι» από πολλές πλευρές. «Από τη μία έχουμε τα δημοσιονομικά που καλύπτουμε δαπάνες χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Παράλληλα όλοι κουράζονται, ψυχολογικά και οικονομικά από το lockdown. Χάνονται άνθρωποι. Δύσκολη εποχή που χρειάζεται σύνεση, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση, για να την ξεπεράσουμε».
Και συνέχισε: «Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε. Φόροι, οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε μάκρος του χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω, πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος εν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή. Δανείζεται από το εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, όσο συνεχίζεται το lockdown θα συνεχίζεται και το πακέτο των μέτρων στήριξης.
«Θα βγούμε από το lockdown με εφαρμογή αναλογική με αυτή που κάναμε τον περασμένο Μάιο. Όταν αρχίσουν να βγαίνουν οι επιχειρήσεις από το lockdown, θα σταματήσουν σταδιακά οι αναστολές και θα πάμε σε μια κάποια πιο φυσιολογική κατάσταση. Κάθε εβδομάδα lockdown πιέζει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Το έλεγα από την αρχή ότι έπρεπε να φυλάξουμε δυνάμεις από την αρχή τις κρίσεις. Καταφέρουμε να έχουμε δυνάμεις, για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της κρίσης» πρόσθεσε.
Τέλος, σημείωσε ότι στην τελευταία φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, συμμετείχαν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.
«Αυτή η επιστρεπτέα έχει σημασία γιατί οι επιχειρήσεις με εργαζομένους, είχαν διπλάσιο ενδιαφέρον. Μπήκαν και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κάνουν απολύσεις μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και πιστεύουμε ότι τότε θα είναι το τέλος της κρίσης. Μπαίνει ασπίδας προστασίας στην εργασία τους επόμενους μήνες» ανέφερε, λέγοντας ότι ενδέχεται η επιστρεπτέα προκαταβολή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου να ενωθούν και να καταβληθούν στις αρχές Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.