- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση θα έφθανε το 17,5%
Σε τι ποσοστό αναμένεται να κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021
Στο 17,5% θα έφθανε η ύφεση αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό έχουν συμβάλει στο να μπει «φρένο» σε μια μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι χωρίς τη λήψη των μέτρων στήριξης η ύφεση κατά το 2020 θα έφθανε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 17,5%. Και, επίσης, αν δεν προβλεπόταν η επέκτασή τους το 2021 δεν θα ήταν εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% αλλά αρκετά χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται για φέτος ύφεση στο 10,5%.
Οι πηγές αυτές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% του 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και επιπλέον 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά στον ρυθμό επαναφοράς από την ύφεση του 2020 στην ανάπτυξη του 2021, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας τύπου V δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, είναι να περάσει η οικονομία, κανονικά, σε φάση ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού, αναμένονται σημαντικές επιδόσεις για τον κλάδο του τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλες οι προτάσεις και οι ψήφοι
Με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση
Καμία πρόταση δεν έλαβε 180 ψήφους
H ίδια τόνισε ότι τονίζοντας ότι η κριτική πρέπει να γίνεται επί κειμένων και όχι επί φαντασιώσεων
«Μαζί με την καρέκλα, άλλαξε και η αντίληψή του για τους θεσμούς»
«Και εγώ στη θέση σου, αν είχα κάνει όσα έκανες εσύ, υποδυόμενος και τον αδέκαστο θα φοβόμουν»
Η αναφορά του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Εγχώριες, αλλά και διεθνής αντιδράσεις
«Στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», τόνισε η υπουργός Εργασίας
«Καμία κυβέρνηση να μην εξαγοράζει το πολιτικό παρόν υποθηκεύοντας το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Political
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σάλτσμπουργκ με τον καγκελάριο Κρίστιαν Στόκερ
Παραμένει «φωτιά» η τιμή στην αντλία
«Η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα», τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ο πρώην βουλευτής επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο για να γνωστοποιήσει την υποψηφιότητά του
Τα λάθη που αφήνουν εκτός δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν τον Ιούνιο
Η Εφορία δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.