- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτός ο Σαλονικιός αξίζει άγαλμα (video)
«Η τόσο μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τέτοιους ανθρώπους»
Μεγάλες σύγχρονες προσωπικότητες της εποχής του κορωνοϊού βγαίνουν βόλτα ενώ νοσούν.
Κάθε σπουδαίο ιστορικό γεγονός έχει τους ήρωές του. Έχει τους ανθρώπους εκείνους που στο πρόσωπό τους καθρεφτίζονται οι πιο σημαντικές πτυχές του γεγονότος αυτού. Στη μάχη με την πανδημία στην Ελλάδα ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο καθηγητής Τσιόδρας. Είναι, θα λέγαμε, ο στρατηγός της μάχης. Υπάρχουν όμως και ήρωες κάπως πιο αφανείς, λιγότερο προβεβλημένοι, αλλά σε καμία περίπτωση με μικρότερη επιρροή ή χαμηλότερη αξία.
Ένας τέτοιος ήρωας είναι ο Θεσσαλονικιός ο οποίος, πιθανότατα εμπνεόμενος από τη μαντινάδα του συντρόφου Πολάκη η οποία προτρέπει σε μια yolo αντιμετώπιση της πανδημίας («Εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση ή που θα σιάξει η δουλειά ή που θα σιοχαλάσει»), παρότι διαγνωσμένος με κορωνοϊό βγήκε από το νοσοκομείο για να τσιμπήσει κάτι.
Όταν τον είδα για πρώτη φορά νόμιζα ότι κάνει πλάκα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι χωρίς τέτοιους ανθρώπους, χωρίς αυτήν τη χωρίς αύριο ελαφρότητα και αντικοινωνική αδιαφορία, η Θεσσαλονίκη δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. «Η τόσο μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τέτοιους ανθρώπους» σκέφτηκα και υπό αυτήν την έννοια, ο συγκεκριμένος συμπολίτης είναι μια κεντρική μορφή της πανδημίας. Είναι η απάντηση σε πολλά από τα «γιατί;» που ακούστηκαν και θα ακουστούν.
Με λίγα λόγια είναι ένας ήρωας. Αρνητικός μέν, ήρωας δε. Κι επειδή αυτή η στάση ζωής, αυτή η εγωκεντρική τύφλωση του «σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε» δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως, νομίζω πως του πρέπει μια αναγνώριση πολύ μεγαλύτερη από ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση ή ένα άρθρο σε σάιτ.
Γι’ αυτό προτείνω ένα άγαλμα. Ένα μνημείο στον σπουδαιότερο σύμμαχο του κορωνοϊού: τον εγωκεντρισμό.
Απολαύστε τον, αναρωτηθείτε αν ακούσατε καλά, ξαναπολαύστε τον και δεχθείτε ότι τέτοιοι άνθρωποι (ίσως όχι τόσο σπουδαίοι όσο ο συγκεκριμένος, αλλά εξίσου χαμένοι στον εαυτό τους) ζουν ανάμεσά μας και τίποτα δεν μπορεί να μας προστατεύσει από αυτούς. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του
«Δεν τους φοβάμαι, δεν με πτοούν» - Η απάντηση του υποψηφίου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία
Τι μαρτυρούν τα μειωμένα έσοδα του ΕΦΚ
«Στα ευρήματα του MedWatch η Καρυστιανού»
«Έχει κλείσει το θέμα» είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τον νέο γύρο μέτρων με φόντο τις εσωκομματικές κόντρες
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των ζωονόσων
Έως 250 ευρώ η ενίσχυση
Η μνήμη επιτρέπει στους πολίτες να ξεχωρίζουν την πολιτική αλλαγή από την αλλαγή της πολιτικής συσκευασίας
Στις εκδηλώσεις για την 205η επέτειο της Άλωσης – Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς ο ΠτΔ
«Οι χώρες δεν γίνονται λιγότερο δημοκρατικές επειδή οι πολίτες ψηφίζουν την ίδια ηγεσία», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας
Το ρεπορτάζ της WSJ συνδέει τις επαφές της Αμερικανίδας πρέσβειρας με συμφωνίες για αμερικανικό LNG σε χώρες των Βαλκανίων
Δείτε εικόνες από τη συνάντησή τους
«Αυτή είναι η αλαζονεία μιας εξουσίας, που έχει χάσει την επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν με μια μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ευκαιρία μεταρρυθμίσεων ή ουτοπία;
H ομιλία της τέως Προέδρου της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.