- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Fitch: Στη βαθμίδα BB το αξιόχρεο της Ελλάδας
Αναθεώρηση προς τα κάτω για την προοπτική
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB», αλλά αναθεώρησε σε σταθερή από θετική την προοπτική του.
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB» αλλά αναθεώρησε την προοπτική του (outlook) σε σταθερή από θετική. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, η αναθεώρηση της προοπτικής σε σταθερή αντανακλά τη σημαντική επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημόσια οικονομικά και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
Ο Fitch προβλέπει μία μείωση του πραγματικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) της Ελλάδας κατά 8,1% φέτος, λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της μετάδοσης της πανδημίας, της παγκόσμιας ύφεσης και της μεγάλης κάμψης του τουρισμού, ενώ αναμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,1% το 2021. Σημειώνει, επίσης, ότι η έκταση της μείωσης του ΑΕΠ και της ακόλουθης ανάκαμψης είναι «πολύ αβέβαιη» και ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις του σχετικά με την έκταση και τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού.
Ο οίκος αναφέρει ότι ο συνδυασμός της μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ και των μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα οδηγήσουν φέτος σε ένα έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ύψους 7,4% του ΑΕΠ από ένα εκτιμώμενο πλεόνασμα 1,5% το 2019, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ. «Το πρωτογενές ισοζύγιο θα γίνει επίσης αρνητικό φέτος, μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πλεονασμάτων και υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων», σημειώνει.
Η αύξηση του δανεισμού θα οδηγήσει, σύμφωνα με τη Fitch, στην αντιστροφή της μείωσης του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, η οποία σημειώθηκε πέρυσι. Ο Fitch προβλέπει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 194,8% στο τέλος του 2020 από 176,6% που εκτιμά ότι είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2019, για να υποχωρήσει και πάλι το 2021 στο 187,1%. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται με την υπόθεση ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του μεγάλου αποθεματικού ασφαλείας (buffer) που έχει (10 δισ. ευρώ ή περίπου 5,8% του ΑΕΠ), ενώ αν όλο το έλλειμμα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό, τότε το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Η Fitch αναμένει την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος από 1,6% το 2019 και τη μείωσή του στο 5,7% το 2021. Η νέα αξιολόγηση του οίκου έγινε πριν από την προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την πληρωμή του Νοεμβρίου
Οι δαπάνες για τρόφιμα, στέγη, μεταφορές και αναψυχή
Μεγάλο πρόγραμμα ανάταξης σχολικών υποδομών σε όλη τη χώρα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί
Ποιοι μπορούν να φύγουν στα 62
Αν ένας φόρος είναι δίκαιος, εφαρμόσιμος και αναγκαίος, δεν χρειάζεται έντονους συναισθηματικούς χαρακτηρισμούς για να δικαιολογηθεί η επιβολή του
Δεν αρκεί η οικονομία να «κινείται»· πρέπει να μετασχηματίζεται. Δεν αρκεί να αυξάνονται οι επενδύσεις· πρέπει να δημιουργούν αξία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά το παιχνίδι να δίνονται χρήματα δανεικά»
Τι απάντησε η υπουργός Εργασίας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τα έργα ανάδειξης της Αρχαίας Νικόπολης
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε στο γαλλικό «Marianne» για την οικονομία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
Ορισμένες συσκευές καταναλώνουν ρεύμα ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
Η υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης, της αναδοχής και της αποϊδρυματοποίησης
Ποιες περιοχές καλύπτει το πρόγραμμα
Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σήμερα «πιο στενή και πιο σταθερή από ποτέ»
«Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο Λεκανοπέδιο» ανέφερε για το κυκλοφοριακό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.