Πολιτικη & Οικονομια

Συνεχίζεται ο σάλος για το «εμπρός-πίσω» στη διάκριση των φύλων

Δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο 5, παράγραφος 2, του Συντάγματος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας © INTMENEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί από την καταψήφιση της απαγόρευσης της διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα.

Σάλο έχει προκαλέσει η καταψήφιση στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων. Η τροποποίηση, που απορρίφθηκε το βράδυ της Δευτέρας, προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Ιανουάριο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μαζί με τον Γιώργο Μαυρωτά από το Ποτάμι υπερψήφιζαν την τροποποίηση του άρθρου 5 του Συντάγματος, για την προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, σημειώνοντας μια ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τη θεσμοθετημένη εξάλειψη των διακρίσεων. 

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου και στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το απέρριψε.

Για την ακρίβεια, 170 βουλευτές καταψήφισαν την τροποποίηση, 120 ψήφισαν υπέρ και 7 δήλωσαν «παρών». Η παράγραφος 2 του άρθρου 5, στη σημερινή μορφή, αναφέρει τα εξής: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». 

Απογοήτευση από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για την αποτυχία αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος για τις διακρίσεις.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να διευρύνει αυτό το έδαφος, και να συμπεριλάβει το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία και τη συμμετοχή σε εθνική μειονότητα», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

 

 

Το θέμα ανέδειξε με μια εκτενή ανάρτησή του στο Facebook ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος,  συνήγορος πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, γράφοντας για την αποφράδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ημέρα: «Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη.

»Οι βουλευτές αυτοί είναι αντίθετοι στις ευρωπαϊκές αξίες όπως έχουν καθιερωθεί στο άρθρο 5β της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

»Ομολογούν ότι είναι υπεύθυνοι ατομικά και αναδρομικά, αλλά και για το μέλλον, για όλες τις αυτοκτονίες, τους αποκλεισμούς, την κακοποίηση, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, τις δολοφονίες, την άρνηση αναγνώρισης υπαρχουσών οικογενειών, τον εργασιακό αποκλεισμό, τον αποκλεισμό από την κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα υγείας, τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, τον σεβασμό τελικά της ανθρώπινης αξίας των λοατκι ανθρώπων.

»Αυτοί οι βουλευτές ανήκουν σε μια προγενέστερη περίοδο της ιστορικής εξέλιξης, πολύ πριν τον νεωτερισμό. Πολύ πριν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σαφέστατα πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, πριν από την γαλλική και αμερικανική επανάσταση, ενδεχομένως και πριν από το Βυζάντιο. Είναι τα ημιζωντανά απολιθώματα του ρωμαίου νομοδιδάσκαλου Μοδεστίνου που αναβίωσε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, άλλο «σύγχρονο» φόρουμ αυτό, για να επιβάλει την ερμηνεία του αστικού κώδικα όπως την αντιλαμβάνονταν σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε αστικός ούτε κώδικας.

»Πείτε μας λίγο ότι δεν χρειάζονται τα πράιντ.
»Ότι είναι περιττά τα σωματεία.
»Και ότι προσβάλλουν την αισθητική σας». 

 

 

O ακτιβιστής του αναπηρικού κινήματος, Αντώνιος Ρέλλας, έγραψε επίσης στο Facebook:

«178 ΟΧΙ πήρε η πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 5,2 του Συντάγματος για τη προσθήκη του φύλου, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου.

»Σας ευχαριστούμε θερμά που μας θεωρείτε ανάξιους/ες/α για προστασία από τις διακρίσεις».

 

 

Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλάκις πως «η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη». Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη, που καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα σε ανθρώπους που διαμένουν και φορολογούνται σε αυτή τη χώρα, δεν βαδίζει στα μονοπάτια του φιλελευθερισμού και σίγουρα δεν «μένει Ευρώπη». 

Επίσης, χρήστες του Twitter συνεχίζουν να σχολιάζουν το θέμα:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ