- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γιατί πληρώνουμε 3 ευρώ «καπέλο» στις διατραπεζικές αναλήψεις;
Ερώτηση Κωνσταντινόπουλου στον Σταϊκούρα
Για τις υπέρογκες χρεώσεις των καταναλωτών όταν κάνουν ανάληψη μέσω ΔΙΑΣ κατέθεσε ερώτηση προς τον Χρ. Σταϊκούρα ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Για την υψηλή επιβάρυνση που παρατηρούν οι καταθέτες κατά την διαδικασία ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και για τις χρεώσεις σε απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες καθώς και την επιβάρυνση των καταναλωτών με τη χρήση των πιστωτικών καρτών, κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητά από τον Υπουργό να καταθέσει τα σημερινά κόστη χρέωσης για τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ στις διάφορες Τράπεζες.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς : Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
Θέμα: Απαράδεκτες και αδικαιολόγητα υψηλές οι χρεώσεις τραπεζών για απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες, μεγάλη επιβάρυνση καταναλωτών με τη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Με μια μεγάλη έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι επισκέπτες κυρίως των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, στις οποίες συνήθως λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα με ΑΤΜ, λόγω των πολύ υψηλών χρεώσεων στην ανάληψη μετρητών. Ενδεικτικά για μια συνηθισμένη ανάληψη μετρητών 20 ή 40 ευρώ από ΑΤΜ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, δηλαδή από διαφορετική τράπεζα από αυτή που ο κάτοχος του λογαριασμού είχε τον λογαριασμό του, γίνεται πλέον παρακράτηση εξόδων 2,5 ή 3 ευρώ! Δηλαδή για το ποσό των 20 ευρώ το οποίο είναι το μικρότερο ποσό που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η χρέωση ανέρχεται στο 12,5% του ποσού που έκανε ανάληψη.
Την ίδια στιγμή οι καταθέτες βλέπουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους να είναι σχεδόν μηδενικά ενώ σε μερικές περιπτώσεις το άνοιγμα ακόμα και η διατήρηση ενός κοινού λογαριασμού μισθοδοσίας, όπου κατατίθεται η μισθοδοσία των πολιτών έχει επιβάρυνση, δηλαδή αρνητική απόδοση!
Παράλληλα οι καταθέτες εάν είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών βλέπουν ότι για τα ποσά που χρησιμοποιούν για τις συνηθισμένες συναλλαγές τους π.χ. αγορές καταναλωτικών προϊόντων, υπόκεινται σε αρκετά μεγάλες χρεώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα πολύ μικρά επιτόκια που τους καταβάλουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις τους. Το ύψος επιβάρυνσης των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών ανέρχεται πολλές φορές σε πενταπλάσιο με δεκαπλάσιο ύψος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ουδεμία έκπτωση ή ανταμοιβή γίνεται στους συνεπείς με τις υποχρεώσεις όσον αφορά την τακτική πληρωμή των καρτών τους πολίτες καταναλωτές.
Το ίδιο υψηλές παραμένουν και οι χρεώσεις πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας παρά το ότι πολλοί πολίτες καταναλωτές διεκπεραιώνουν μόνοι τους τις διαδικασίες μέσω του e-banking. Εάν λάβουμε υπόψη τον σημαντικό αριθμό λογαριασμών κοινή ωφέλειας μέσα σε μια οικογένεια, το ποσό αυτών των χρεώσεων δεν είναι αμελητέο.
Σε μια στιγμή που οι τράπεζες πρέπει να στηρίζουν την πραγματική οικονομία οι υψηλές αυτές χρεώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αυτές όλο και περισσότερο διολισθαίνουν στην χρέωση μη παραγωγικών διαδικασιών για την οικονομία προκειμένου να καλύψουν απλά λειτουργικά τους έξοδα, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις ανησυχούν διότι με την αύξηση του ποσού των συναλλαγών μέσω καρτών προκειμένου να τυγχάνουν της έκπτωσης φόρου από το αφορολόγητο ποσό, αυτό θα συνεπάγεται ένα επί πλέον κόστος των συναλλαγών και μείωση εισοδήματος.
Με δεδομένη την χρήση της νέας τεχνολογίας και την απουσία ενδιάμεσων στις αυτοματοποιημένες αυτές συναλλαγές, παραμένει αδικαιολόγητο το κόστος των συναλλαγών που επιβαρύνει τους πολίτες. Ειδικά για τους νέους το γεγονός αυτό παραμένει ανεξήγητο αφού γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με απλή ηλεκτρονική μεταφορά κάποιων bits,
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών από τις τράπεζες στις συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ ειδικά για τα μικρά ποσά αναλήψεων;
- Πώς θα μειωθεί το κόστος συναλλαγών για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας;
- Πώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών και των καρτών στις συναλλαγές ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες στην χρήση τους και να μειωθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή;
Και καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει τα σημερινά κόστη χρέωσης για τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ στις διάφορες Τράπεζες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.