Πολιτικη & Οικονομια

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Οξύνεται η ένταση με την Άγκυρα

Προβληματισμός στην Αθήνα από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις - Τι συζητήθηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται σε μια χρονική περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά λόγω των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής και έρχεται σε μια χρονική περίοδο αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο, όπου συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχουν πληροφορίες πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» πραγματοποιεί γεώτρηση.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Απώτερος στόχος, Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ τέθηκαν επί τάπητος η αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων που αυτή περιλαμβάνει, επικαλούμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη θαλάσσια περιοχή.

Δεν έγινε γνωστό αν το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε αποκλειστικά και μόνο λόγω των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή υπήρχαν πληροφορίες ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να κλιμακώσει τις ενέργειές της, παραβιάζοντας και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Τσίπρας διέκοψε αιφνιδιαστικά την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα (επίσκεψη σε Κω και Νίσυρο) προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα -κίνηση που δείχνει τον βαθμό όξυνσης των διμερών σχέσεων με την Άγκυρα.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας ανατολικά της Πάφου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται παρά τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Λευκωσία σε βάρος του πληρώματος του τουρκικού πλοίου και τις διεθνείς πιέσεις προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη, επτά μεσογειακά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, με την τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν να προκαλεί την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ατζαμή» τον Γάλλο ομόλογό του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο;».

Για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τοποθετήθηκε με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέροντας: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έκτακτη μεταφορά στρατευμάτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ