Πολιτικη & Οικονομια

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στις 17.30 το απόγευμα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 17.30 το απόγευμα, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός ενεργειών σε συνέχεια των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση», ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυπριακή πλευρά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πάντως, ήταν κατηγορηματικός, επισημαίνοντας ότι ο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση. Όπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας κατευθύνεται ανατολικά της Πάφου.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»/©EPA

Σε μια ακόμη προκλητική δήλωση προχώρησε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη που πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κάτα τη διάρκεια της τοποθέτησής του τον χαρακτήρισε «ατζαμή» και αναρωτήθηκε: «Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο;».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μακρόν, μετά το τέλος των εργασιών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, είχε πει: «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου». Επιπλέον, είχε ξεκαθαρίσει πως η ΕΕ δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία.

Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/ETIENNE LAURENT

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Διάψευση ΥΕΘΑ για μεταφορά στρατευμάτων

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε διάψευση των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης "ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019", η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ