- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερο προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ
Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές ενέργειες ανατολικά της Πάφου
Νέο μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλητικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό βήμα» που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή, την τοποθέτηση Τσαβούσογλου για τις τουρκικές γεωτρήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στη δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή» ξεκαθάρισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει «εκτός πραγματικότητας» τη διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, κατά την οποία οι ηγέτες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι το κείμενο αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να κάνει όλα τα βήματα στην υφαλοκρηπίδα της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο και αυτά των Τουρκοκυπρίων».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου, προσθέτοντας ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας οδεύει προς την ίδια περιοχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.