- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 17.30 το απόγευμα, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός ενεργειών σε συνέχεια των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις.
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση», ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυπριακή πλευρά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πάντως, ήταν κατηγορηματικός, επισημαίνοντας ότι ο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση. Όπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας κατευθύνεται ανατολικά της Πάφου.
Σε μια ακόμη προκλητική δήλωση προχώρησε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη που πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κάτα τη διάρκεια της τοποθέτησής του τον χαρακτήρισε «ατζαμή» και αναρωτήθηκε: «Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο;».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μακρόν, μετά το τέλος των εργασιών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, είχε πει: «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου». Επιπλέον, είχε ξεκαθαρίσει πως η ΕΕ δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία.
Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».
Διάψευση ΥΕΘΑ για μεταφορά στρατευμάτων
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε διάψευση των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης "ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019", η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση για τις δηλώσεις Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη τη Δευτέρα
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε όσα έγιναν χθες στη Βουλή, οπότε και τον βιντεοσκοπούσε
Κατά την τελευταία ομιλία του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι δεν κρύφτηκε ποτέ και από κανέναν
Όλες οι πληρωμές και η ώρα που εμφανίζονται τα χρήματα στο ΑΤΜ
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ένα μόνο στόχο, να μην μείνει κανείς πίσω», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας
Προσωρινό το πλαφόν στα καύσιμα, παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου
«Αποδεικνύει πόσο αξιόμαχες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Οι μηχανισμοί του κράτους δικαίου δεν έχουν απλώς αδυνατίσει, αλλά δεν λειτουργούν
Αυτοψία από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στους αρχαιολογικούς χώρους
Παράταση δύο εβδομάδων, πώς «κλειδώνετε» τη μέγιστη έκπτωση φόρου
Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ομογενειακή εφημερίδα «Ελληνικός Κήρυκας»
«Γιατί δεν μειώνεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα;», λένε οι πρατηριούχοι
Χάρης Δούκας: «Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και συμπληρωματικό σύστημα μετακινήσεων για κάθε Αθηναίο πολίτη»
Για καθεστώς τραπεζικής αυθαιρεσίας κάνει λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε επίκαιρη ερώτησή της
Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται προσαύξηση
Ποιο είναι το συχνότερο λάθος και πώς να το διορθώσετε
Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς
Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το voucher για διακοπές
Μέχρι πότε καταβάλλεται το ποσό στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.