- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αποτέλεσμα Ευρωεκλογών και Ελληνική Οικονομία
Εισάγεται ένας νέος, ενάρετος κύκλος χαμηλότερης αβεβαιότητας, βελτιωμένων προσδοκιών και επιταχυνόμενης ανάπτυξης
Ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρός εξηγεί γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί πολύ καλό οικονομικό νέο.
Ο απόηχος των ευρωπαϊκών εκλογών: O τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Αργυρός γράφει στο αφιέρωμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις ευρωεκλογές.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί πολύ καλό οικονομικό νέο. Από το 2015 και ύστερα οι μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στη πλευρά της προσφοράς, παραμένουν δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοτική και ποιοτική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού (δημογραφικές εξελίξεις και brain drain), συρρίκνωση του αποθέματος φυσικού κεφαλαίου (οι νέες επενδύσεις είναι χαμηλότερες των αποσβέσεων), και χαμηλά/επιδεινούμενα επίπεδα παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι θεσμικές επιδόσεις της χώρας παραμένουν χαμηλές, διατηρούνται υψηλές στρεβλώσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, και παρατηρείται υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες. Τέλος, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η πολιτική σταθερότητα κοινωνική συνοχή.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν υψηλό επίπεδο πολιτικού και οικονομικού κινδύνου που ενσωματώνεται στις ελληνικές αξίες (ομόλογα και μετοχές) καθώς και τις αποφάσεις των Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος χαμηλών προσδοκιών, υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλών επιδόσεων που διατηρεί την ελληνική οικονομία σε καθεστώς κρίσης. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατάργηση αυτού του φαύλου κύκλου. Τόσο η νίκη της ΝΔ, όσο και το μεγάλο εύρος της, δημιουργούν στις αγορές, τους επενδυτές και τους εργαζομένους την προσδοκία εφαρμογής μιας τολμηρής φιλοαναπτυξιακής πολιτικής στο άμεσο μέλλον. Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί προσδοκίες υψηλότερων αμοιβών εργασίας, επιχειρηματικών κερδών, και αποδόσεων ελληνικών αξιών.
Έτσι, εισάγεται ένας νέος, ενάρετος κύκλος χαμηλότερης αβεβαιότητας, βελτιωμένων προσδοκιών και επιταχυνόμενης ανάπτυξης. Ο βαθμός λειτουργίας αυτού του ενάρετου κύκλου και η επιτυχία του να οδηγήσει οριστικά την Ελλάδα εκτός κρίσης θα εξαρτηθεί πρώτα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών και, ύστερα, από το βαθμό εφαρμογής της απαραίτητης φιλοαναπτυξιακής πολιτικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μενδώνη: «Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό για όλους»
Στο 20,1% η δυνητική ψήφος για Καρυστιανού
Στο Χ μάλιστα εμφανίζεται να διαβάζει την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
Έφυγε στα 40 της η δικηγόρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο
Διαπιστώθηκε άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας
Ανακοίνωση ΚΙΣΕ για την ακύρωση ομιλίας του Σάκη Μουμτζή στην εκδήλωση Μνήμης Ολοκαυτώματος στον Βόλο
Ανταλλαγή βαριών εκφράσεων για Ίμια και γκρίζες ζώνες, αίτημα ΠΑΣΟΚ για προ ημερησίας περί Κράτους Δικαίου
Η πρώην υπουργός έδειξε τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις ως πυρήνα του προβλήματος και μίλησε για παρανομίες
Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς
Δεν θα δοθεί παράταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο Νίκος Παπαθανάσης
Καμπάνια με σποτ και τέσσερα μέτρα αιχμής για άμεση αποσυμφόρηση δρόμων και Κηφισού στην Αττική τώρα
Πώς λειτουργεί το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τι είναι οι καθαρές δαπάνες και γιατί απαιτούνται μόνιμα φορολογικά μέτρα
«Η κοινοτοπία του Κακού στην οποία χτίστηκε το Ολοκαύτωμα, καραδοκεί πάντα», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού
Η πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δηλώνει ετοιμότητα για αξιόπιστες προμήθειες LNG στην Ευρώπη
«Μην καταπίνει αμάσητη την πληροφορία από τους απατεώνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η συγγραφή του βιβλίου αλλά και η παρουσίασή του σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο καιροσκοπισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής του σκέψης και της πολιτικής του διαδρομής
Στόχος η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσα στο 2026
Το άλλοτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και για την Μαρία Καρυστιανού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.