Πολιτικη & Οικονομια

«Φρένο» από Τσακαλώτο στο δώρο Πάσχα

«Είμαστε αισιόδοξοι για την εκταμίευση του ενός δισεκ. τη Δευτέρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakalotos
Ευκλείδης Τσακαλώτος © INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Πάτρα. Ο κ. Τσακαλώτος, που αυτή την ώρα μιλά σε εκδήλωση της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, πριν από την εκδήλωση περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συναντήθηκε με πολίτες.

Προσερχόμενος στο ξενοδοχείο «Αστήρ» όπου γίνεται η εκδήλωση και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της οικονομίας, φέροντας ως παράδειγμα πως τα μαγαζιά της Πάτρας είναι γεμάτα από κόσμο.

Το βίντεο από το thebest.gr:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την οικονομία και την κοινωνία

Νωρίτερα, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας», ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις 120 δόσεις για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όπως είπε το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει διάφορες παρεμβάσεις για να βοηθεί τους «ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος, έτσι και αυτό, όπως με τον νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους».

«Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».

«Φρένο» στο δώρο Πάσχα

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για την πιθανότητα χορήγησης «επιδόματος Πάσχα» σε εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Απαντώντας ανέφερε πως το ποσό που υπάρχει στον προϋπολογισμό ήταν μια πίστωση για την περίπτωση που δεν καταβάλλονταν όλα τα αναδρομικά εντός του 2018.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κονδύλι αυτο, εάν δαπανηθεί λαμβάνεται ως δαπάνη και «θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο. Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων».

Για το κοινωνικό μέρισμα ο υπουργός είπε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, όταν στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια» και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το επαναλάβουμε, αν υπάρχει υπεραπόδοση». 

Θετική η εισήγηση του EWG - Είμαστε αισιόδοξοι για την εκταμίευση του ενός δισεκ. τη Δευτέρα

Κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια» εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, τη Δευτέρα, του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

«Πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά», ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσακαλώτος. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα είπε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια..

Νωρίτερα, το Euro Working Group είχε εισηγηθεί θετικά προς το άτυπο Eurogroup, που θα συνεδριάσει μεθαύριο στο Βουκουρέστι, να εγκρίνει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Το μεσημέρι σήμερα, η Κομισιόν είχε εισηγηθεί, στην επικαιροποιημένη έκθεσή της, επίσης θετικά, καθώς υλοποιήθηκαν και οι οκτώ μεταρρυθμιστικές δράσεις που εκκρεμούσαν από τις 27 Φεβρουαρίου.

Το ποσό που θα εκταμιευθεί θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ