- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόσο θα κρατήσει η μπλόφα με την «Ομάδα των 6»
Tο βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο στην Πειραιώς
Στο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει 151 ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση από τη στιγμή που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως θα απέχει μίας τέτοιας διαδικασίας. Με τον Περισσό εκτός Ολομέλειας, μία πρόταση μομφής θα έχει απλώς άδοξο τέλος, σημειώνουν στα υπόγεια του Μαξίμου.
Με αυτό ως δεδομένο, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε τη Δευτέρα που μας πέρασε στην ιδιοποίηση της «Ομάδας των 6». Οι βουλευτές αυτοί μπορούν να διασφαλίσουν μία σχετικά ομαλή πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό το διάστημα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να ξεπεράσει το ορόσημο του Μαΐου, εξηγούν στο Μαξίμου. Με λίγα λόγια, ο αρχικός σχεδιασμός για εκλογές μέχρι τα τέλη Μαΐου δεν έχει ανατραπεί.
Τα αμέσως επόμενα βήματα λοιπόν έχουν ως εξής: Περί τα τέλη Φεβρουαρίου κατατίθεται το νομοσχέδιο προστασίας της 1ης κατοικίας. Οι τραπεζίτες επέβαλαν να υπάρξουν εξαιρέσεις και κριτήρια. Η κυβέρνηση επείγεται να τελειώνει με αυτό το ζήτημα ώστε να επέλθει νηνεμία στον τραπεζικό τομέα μετά την αναταραχή που προκάλεσε η επέμβαση Δραγασάκη προ ημερών με υπονοούμενα για νέα ανακεφαλαιοποίηση. Οι διοικήσεις των τραπεζών θορυβήθηκαν. Μία ανακεφαλαιοποίηση θα σήμαινε το εν μία νυκτί ξήλωμα των διοικήσεων αυτών. Πρόκειται για το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι.
Παράλληλα, «τρέχει» η συζήτηση για τον ανασχηματισμό. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Κανείς δεν γνωρίζει στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου τη μορφή αυτού του ανασχηματισμού. Αν υπουργοποιηθεί η «ομάδα των 6», ή τουλάχιστον μερικά μέλη της ομάδας, τότε θα ξεσπάσει νέος γύρος αντιπαράθεσης –και δικαιολογημένα– για συναλλαγές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αν δεν υπουργοποιηθούν, τότε θα υπάρξει αντίδραση σε προσωπικό επίπεδο εκ μέρους των «προθύμων». Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά τους περίφημους κεντροαριστερούς. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις.
Ως φαίνεται, ο Γιώργος Παπανδρέου τελικά τα βρίσκει με τη Φώφη Γεννηματά αφού κλείδωσε, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, η υποψηφιότητα του ΓΑΠ στην Αχαΐα. Αυτό τον ενδιέφερε άλλωστε. Και μάλιστα με ακέραιο το ΚΙΔΗΣΟ εντός ΚΙΝΑΛ, οπότε το πολιτικό «φετίχ» του Παπανδρέου παραμένει διασφαλισμένο. Μιλάμε για «υψηλή πολιτική» με αξιακούς όρους.
Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μαζί του την παρέα Θεοχαρόπουλου και η Φώφη τους εναπομείναντες. «Δίκαιη μοιρασιά» σιγοψιθυρίζουν στο «Φίλιον» της Σκουφά.
Για τους υπόλοιπους τώρα δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι το σημαντικό. «Γιατί να χρεωθεί ο Τσίπρας μετεγγραφές με ελάχιστη πολιτική ανταποδοτικότητα;» λένε στο Μαξίμου. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα εξετάζεται. Ωστόσο, αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο τότε ο ανασχηματισμός θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Βεβαίως το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο στην Πειραιώς. Αναλογίζονται στο πρωθυπουργικό γραφείο το πώς θα εξελιχθεί η εσωκομματική κόντρα με κορυφή του παγόβουνου την «ανταρσία Δένδια». Η υπόθεση αυτή ανεδείχθη για έναν και μοναδικό λόγο. Η παρέμβαση Σαμαρά στη συζήτηση για τις Πρέσπες κατέδειξε πως ο πρώην πρωθυπουργός και ισχυρός είναι και «ξεσηκώνει» την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Πρόκειται για μικρο-θαλασσοταραχή ή για τσουνάμι; Ο Δένδιας κλήθηκε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Τελικά φωτιά υπήρξε, αλλά τα «κάστανα» (τα καραμανλικά) δυσεύρετα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα τα χρήματα στα ΑΤΜ για τους δικαιούχους
Ποιοι συνταξιούχοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα
Αριστερά, αγορά και διαφθορά: Οι βεβαιότητες μιας πολιτικής ιδεολογίας
Πώς η ρύθμιση των 72 δόσεων αλλάζει τα δεδομένα
Η τηλεδιάσκεψή του με τον σκηνοθέτη
Όλες οι προτάσεις και οι ψήφοι
Με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση
Καμία πρόταση δεν έλαβε 180 ψήφους
H ίδια τόνισε ότι η κριτική πρέπει να γίνεται επί κειμένων και όχι επί φαντασιώσεων
«Μαζί με την καρέκλα, άλλαξε και η αντίληψή του για τους θεσμούς»
«Και εγώ στη θέση σου, αν είχα κάνει όσα έκανες εσύ, υποδυόμενος και τον αδέκαστο θα φοβόμουν»
Η αναφορά του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Εγχώριες, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις
«Στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», τόνισε η υπουργός Εργασίας
«Καμία κυβέρνηση να μην εξαγοράζει το πολιτικό παρόν υποθηκεύοντας το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Political
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σάλτσμπουργκ με τον καγκελάριο Κρίστιαν Στόκερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.