- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Success story για το κορίτσι από την DDR
Ξεκινώντας από την πάλαι ποτέ DDR (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας), προσχωρώντας μετα την πτώση του τείχους στους Ανατολικογερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, υπουργός από νωρίς σε κυβερνήσεις της ενωμένης Γερμανίας με τη στήριξη του κ. Χέλμουτ Κολ, αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών και νεοεκλεγείσα τώρα, για τρίτη φορά, καγκελάριος της Γερμανίας, με ρεκόρ ψήφων για το κόμμα της. Είναι η κ. Άνγκελα Μέρκελ.
Δεν είναι κι άσχημα για μια κόρη πάστορα, μια φτωχή μικροαστή που μεγάλωσε στο άσημο Τέμπλιν του Βρανδεμβούργου και ανέβηκε ψηλά, αλλά τα μυαλά της δεν πήραν ποτέ αέρα, δεν απασχόλησε ποτέ με σκάνδαλα τα μίντια, κάνει τις διακοπές της με ορειβασία στο ίδιο πάντα μέρος εδώ και τριάντα χρόνια και ουδείς ασχολείται με την προσωπική της ζωή. Έχει κερδίσει την εκτίμηση ακόμα και των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και των μη ψηφοφόρων της, επειδή έχει κρατήσει τη χώρα της όρθια και σε ανάπτυξη, ενώ γύρω της, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, οι άλλοι περιδινίζονται, λιγότερο ή περισσότερο, στην κρίση. Αν το ευρώ παραμένει ισχυρό, αυτό οφείλεται βασικά στη Γερμανία και, επομένως, στην κ. Μέρκελ.
Με βαθιά ευρωπαϊκή συνείδηση, προσωπική ευγένεια και ηρεμία, σε συνδυασμό με συνέπεια και εμμονή στις θέσεις της (έχει αποκληθεί «Θάτσερ χωρίς νεοφιλελευθερισμό»), η κ. Μέρκελ έδωσε στο κόμμα της εκατομμύρια προσωπικές ψήφους. Όταν όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες φθείρονται από την εξουσία και χάνουν σε ισχύ (Κάμερον, Ολάν και τόσοι άλλοι), αυτή ενισχύεται. Αν δεν συμβεί τίποτα απρόβλεπτο, τότε, όποτε αποφασίσει να αποσυρθεί, θα το κάνει ως η πολύ εκτιμώμενη «γιαγιά του έθνους».
Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τη θεωρούμε «κόκκινο πανί». Έχουν αναπτυχτεί και παράγωγα «μερκελισμός», «μερκελιστές» κ.λπ. – για να μην πούμε ότι τη έχουν αποκαλέσει «ναζί», αυτήν, τη μόνη καγκελάριο που πήγε ποτέ στο Νταχάου και έκανε αντιναζιστικές δηλώσεις. Αλλά οι Έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να μελετήσουν έστω τις ταπεινές και απλές δηλώσεις της χτες βράδυ, την ώρα του θριάμβου. Και οι Έλληνες πολίτες, στους οποίους έχει καλλιεργηθεί μια τεχνητή αντιπάθεια προς αυτήν, ας σκύψουν λίγο καλύτερα στην περίπτωση του «κοριτσιού από την DDR». Τουλάχιστον, ας μάθουν να βάζουν ένα κ. (κυρία) μπροστά από το όνομα που με τόση απέχθεια προφέρουν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.