Πολιτικη & Οικονομια

Νέα ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια - Επί τάπητος παροχές Τσίπρα και συντάξεις

Στην ατζέντα «κόκκινα δάνεια» και απελευθέρωση ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oikonomikon.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει ήδη τους ελέγχους στα υπουργεία.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι πρόκειται για μια «τυπική» παρουσία στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, όπως συμβαίνει και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που είχαν μνημόνιο (σ.σ. Ιρλανδία, Πορτογαλία), ωστόσο η εποπτεία είναι «ενισχυμένη» και ο έλεγχος στα δημοσιονομικά «αυστηρός». Η επίσκεψη στην Αθήνα γίνεται στον απόηχο της δήλωσης-προειδοποίησης Ρέγκλινγκ για τις επιπτώσεις που θα είχε για το ελληνικό χρέος ενδεχόμενη αναβολή ή ματαίωση των συμφωνηθέντων (σ.σ. Είμαστε πολύ υπομονετικοί δανειστές αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους). Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι πρώτοι μήνες στη μετα-μνημονιακή περίοδο είναι πολύ σημαντικοί για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης με την Αθήνα.

tsakalo.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια πέρασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά του 2019 τέθηκαν επί τάπητος.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η απελευθέρωση της ενέργειας και τα κόκκινα δάνεια (σ.σ. εξωδικαστικός συμβιβασμός και ρύθμιση χρεών).

«Αγκάθι» τα ισοδύναμα

Στη συζήτηση μπαίνουν τόσο οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ όσο και το θέμα των συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά καλείται να αποδείξει με νούμερα το κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί το «ψαλίδι» από 1η Ιανουαρίου 2019 -μέτρο για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή των συντάξεων οδηγεί σε εξοικονόμηση 2,9 δις ευρώ και ερώτημα παραμένει ποια θα είναι τα ισοδύναμα σε περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου.

pension2.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το ίδιο ισχύει και με τις παροχές Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών δεν επηρεάζουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2019.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ