- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο «Κλεισθένης» «παραδίδει» την Αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή
Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων
Μας αφορά όλους να υπάρχουν ισχυροί Δήμοι. Δεκάδες μικρά ή μεγάλα έργα και υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητά μας, εκτελούνται από την αυτοδιοίκηση.
Από την επισκευή ενός πεζοδρομίου ή μιας λάμπας σε κολώνα ηλεκτροφωτισμού, μέχρι τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των δημοτικών ιατρείων ή της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Ακόμη και η στήριξη των συνανθρώπων μας που δοκιμάστηκαν κι εξακολουθούν ακόμη να δοκιμάζονται οι αντοχές τους από την κρίση, με ένα φάρμακο, ένα ρούχο ή ένα ζεστό πιάτο φαγητό, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μέσα από δημοτικές δομές.
Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία οι Δήμοι μας να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Πιο λειτουργικοί. Οικονομικά πιο δυνατοί, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη.
Ο «Κλεισθένης», το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
Δεν προωθεί την αποκέντρωση και τη μεταβίβαση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, από το Κεντρικό Κράτος προς τα κάτω, όπως ισχύει σήμερα στην Ευρώπη. Δεν ενισχύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.
Ακόμη και η αλλαγή του εκλογικού, ενώ παρουσιάζεται ως απλή αναλογική, επί της ουσίας δεν είναι, αφού καθιερώνεται για πρώτη φορά ένα αλλοπρόσαλλο εκλογικό σύστημα. Ένα σύστημα, όπου αλλού εισάγεται η απλή αναλογική, για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Κι αλλού το πλειοψηφικό σύστημα.
Ενώ ο Δήμαρχος, που θα εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία και με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, στη συνέχεια θα καλείται να ασκήσει Διοίκηση, συναλλασσόμενος καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο.
Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται οι παθογένειες του κεντρικού πολιτικού συστήματος και στην αυτοδιοίκηση. Ανοίγουμε «κερκόπορτα» στα συμφέροντα και στις δυνάμεις της διαπλοκής, που χρεοκόπησαν ουσιαστικά τη χώρα μας, να ελέγξουν και τα θεσμικά όργανα των Δήμων και στο τέλος να παραλύσουν τη λειτουργία μας.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αφορά τον καθένα μας, κι όχι μόνον όσους ασχολούνται με τις δημοτικές υποθέσεις, ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Γιατί αφορά τη ζωή μας.
Ένα Κράτος, μια Κυβέρνηση, ένας Δήμος, κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους.
Για να είμαστε όμως αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να διοικήσουμε. Να λαμβάνουμε αποφάσεις και να μπορούμε να τις υλοποιούμε.
Αν δεν μπορούμε να λάβουμε καμιά απόφαση, χωρίς να μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαρκούς συναλλαγής, τότε οι Δήμοι μας θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Κι αυτό θα βλάψει όχι μόνον το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους πολίτες.
Ο «Κλεισθένης» ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στα συμφέροντα να κάνουν κουμάντο και στην αυτοδιοίκηση, καθιστά το θεσμό μας ανίσχυρο απέναντί τους.
Κι αν διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.