- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έτοιμάζουν χαράτσι στο τσίπουρο μετά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί
Η δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή
Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε αμπελουργικές περιοχές της χώρας η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου από τον Τύρναβο, για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο.
H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τη δήλωση του κ. Αποστόλου περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.
«Η χιλιοειπωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, εξαρτάται τώρα από νέο χαράτσι που ετοιμάζουν για το τσίπουρο».
Πλήρης δήλωση
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να καταργήσει επιτέλους τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ο ίδιος και η Κυβέρνησή του, φέρεται να μιλά από τον Τύρναβο για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο από τα 55 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, που θα λειτουργήσει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο.
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρας μας, αφού, η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά.
Και αυτό τη στιγμή που ο εν λόγω κλάδος είναι κατά βάση εξαγωγικός, στηρίζει δυναμικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Το νέο αυτό πλήγμα στον κλάδο έρχεται ύστερα από άλλη ακόμη μια διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δηλαδή την κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.
Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της αμπελουργίας και των παραδοσιακών μας ποτών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Καλούμε την Κυβέρνηση:
- Αντί να προβαίνει σε καταστροφικές για τον κλάδο δηλώσεις, να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπολοίπων παραδοσιακών ποτών μας.
- Να καταργήσει επιτέλους τον άδικο και αναποτελεσματικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά κυβερνητική επιλογή -όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Pierre Moscovici».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκθεση με θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα το 2035 - Ψηφιακή πλατφόρμα για τις τιμές στην ακτοπλοΐα
Ξεκινά τη Δευτέρα με μείωση του ορίου στα 5.000 ευρώ - Όλες οι αλλαγές
Η έκθεση της Κομισιόν που όλοι επικαλέστηκαν, αλλά λίγοι διάβασαν
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στόχος η υποχώρηση των τιμών κατά 5% έως 20% σε βασικά προϊόντα από τις 31 Αυγούστου
Τα νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτουν ανατροπές στις χρεώσεις για το 2026
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δεξίωση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου - Ποιοι έδωσαν το παρών, οι απουσίες
Ομιλία του ΠτΔ για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Ζαχαράκη: «Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση είναι η πυξίδα για μια νέα πορεία στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση»
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ανάγκη αναθεώρησης και όχι κατάργησης του άρθρου 16», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Η νέα φιλοσοφία της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επτά στρατηγικούς άξονες για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη εταιρεία
Ποιους αφορά το πρόγραμμα - Απασχόληση με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως και 1.250 ευρώ
Ποιους αφορά η συμπληρωματική πληρωμή
Κατάθεση στεφανιού από τον ΠτΔ στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ
«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπενθυμίζουν το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Ελληνισμός», τόνισε ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.