- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Fitch: Παραμένουν ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες
Τροχοπέδη τα «κόκκινα δάνεια» και η περιορισμένη ρευστότητα- Πότε θα πραγματοποιηθούν τα stress test
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πολύ ευάλωτες σε όποια επιδείνωση του ελληνικού πλαισίου λειτουργίας τους, λόγω της πολύ αδύναμης ποιότητας του ενεργητικού τους, των μεγάλων εμποδίων από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPE) και της σφιχτής ρευστότητας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
O λόγος των NPEs προς τα δάνεια των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς) είναι εξαιρετικά μεγάλος, κυμαινόμενος από 45% για την Eurobank έως το 55% για την Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017, παρά μία περιορισμένη βελτίωση το 2016-17.
«Αναμένουμε μία επιτάχυνση της μείωσης των NPE εφέτος, που θα στηριχθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPE που έχουν ήδη ανακοινωθεί και την καθιέρωση από πέρυσι των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και μίας απλοποιημένης εξωδικαστικής διαδικασίας ρυθμίσεων», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Η πρόοδος, όμως, θα εξαρτηθεί από ένα σταθερό λειτουργικό περιβάλλον και μία καλά λειτουργούσα αγορά για προβληματικά στοιχεία ενεργητικού».
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν μία σημαντική εξάρτηση από την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος, «η εξάρτηση μειώνεται, με τη βοήθεια εισροών καταθέσεων, πωλήσεων στοιχείων ενεργητικού, απομόχλευσης, πρόσβασης σε ρέπος της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης καλυμμένων ομολόγων».
Όσον αφορά στις ιδιωτικές καταθέσεις, αυτές αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ (3%) κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Νοεμβρίου 2017, αντανακλώντας τη μείωση της αβεβαιότητας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2017 και μία ισχυρή τουριστική περίοδο.
«Αναμένουμε συνέχιση συγκρατημένων εισροών καταθέσεων, καθώς οι νέες καταθέσεις δεν υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς αναφορικά με τις αναλήψεις, αλλά η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον» εξηγεί ο Fitch.
Stress test
Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε άσκηση αντοχής (stress test) πριν από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Η άσκηση αντοχής θα γίνει σε στατική βάση με τους ισολογισμούς των τραπεζών στο τέλος του 2017, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τα σχέδια μείωσης των NPE από τις τράπεζες.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν «μαξιλάρια» που θα μπορούσαν να αντέξουν σε μία μέτρια πίεση, αναφέρει ο οίκος. «Η συνέχιση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα σημαίνει ότι το αξιόχρεο των τραπεζών (Issuer Default Ratings) είναι πιθανό να παραμείνει στη βαθμίδα RD (περιορισμένη χρεοκοπία) στο άμεσο μέλλον. Οι αναβαθμίσεις θα απαιτούσαν σημαντική περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην άρση καταθέσεων, κάτι που φαίνεται απίθανο τουλάχιστον έως μετά την άρση ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» προσθέτει ο οίκος στην έκθεσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.