Πολιτικη & Οικονομια

Μπουρί στο Χίλτον για να φαίνεται παντού ο λευκός καπνός

Λίγο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς και τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 612
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352499-731062.jpg

Μια μικρή προσθήκη στην όψη του γνωστού ξενοδοχείου έγινε εμφανής λίγο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς και τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «βγήκε λευκός καπνός». 

Η τοποθέτηση της καμινάδας που θα βγάζει λευκό ή μαύρο καπνό, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέλλον, θα βοηθήσει τα μέλη της κυβέρνησης να αποφεύγουν τις δηλώσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους δημοσιογράφους και κατά συνέπεια να κινδυνεύουν να έρθουν σε δύσκολη θέση. 

Πλέον η ανακοίνωση θα γίνεται αποκλειστικά από την καμινάδα χωρίς καμία εμπλοκή των υπουργών ή άλλων αρμοδίων. Παράλληλα η καμινάδα θα βοηθήσει ώστε να μην ενεργοποιούνται οι ανιχνευτές καπνού στον όροφο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, γεγονός που προκαλεί διαμαρτυρίες των υπόλοιπων πελατών.

Και τέλος η προσθήκη θα δώσει νέα ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, αφού το ξενοδοχείο θα διαθέτει πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να φιλοξενεί το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων, που μπορεί να συνδυάζει την εκλογή του νέου Πάπα με το ταξίδι στην Αθήνα.


Το πρόβλημα είναι ότι για να φτάσει το πλεόνασμα στο ύψος που χρειάζεται ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αντίμετρα, δεν θα φτάσει απλώς η επιπλέον φορολόγηση. Θα χρειαστεί απευθείας κρατικοποίηση των αποδοχών και κερδών γενικότερα...

Στη συνέχεια, τα λεφτά που θα μαζευτούν θα διανεμηθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης όπου κρίνει εκείνη. 

● Με άλλα λόγια η κυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό. Και μάλιστα υπό τις ευλογίες των σκληρών κεφαλαιοκρατών της Ευρώπης.

Και παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να τους θεωρούν αποτυχημένους.


Το επικοινωνιακό δίδαγμα της εβδομάδας: Στην αρχή προσπαθείς να τους πείσεις ότι το μνημόνιο που θα υπογράψεις, βοηθάει να βγούμε από τα μνημόνια, αρκεί να το ονομάσεις αλλιώς.

Όταν δεν πειστούν με αυτό, δοκιμάζεις να τους θυμίσεις πως όλα αυτά που γίνονται τώρα –μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητα κ.ο.κ.–, τα έχουν ψηφίσει το 2015, όταν ήξεραν ότι θα εφαρμόσεις μνημόνια (ναι, τώρα μπορείς να τα ονομάζεις έτσι)...

● Και τέλος, όταν αρχίσουν και σε αυτό το επιχείρημα τα «Μα-Μου», αρχίζεις να κατηγορείς την αντιπολίτευση που δεν σε στήριξε αρκετά. Επειδή σε γλωσσοφάγανε.


Τελικά είναι απλό: αν ο επιχειρηματίας που ετοιμάζεται να αγοράσει κανάλια και εφημερίδες βγαίνει και μιλάει σαν «μαζορέτα» ενός πρωθυπουργού (που παράλληλα του περνάει ευνοϊκές τροπολογίες) δεν λέγεται «διαπλοκή». Γιατί διαπλοκή σημαίνει ότι όλα αυτά γίνονται κρυφά. Με προσχήματα.  


Όταν ο επιχειρηματίας βγαίνει ανοιχτά και μιλάει σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος τότε λέγεται απλώς «ήρθε η σειρά μας γατάκια».

Και είναι το μεγάλο βήμα που κάνει κάποιος όταν αποφασίζει πια να μην κρύβεται άλλο και να βγει δημόσια, χωρίς να τον νοιάζει τι θα πει ο κόσμος...

● Γιατί το θέμα δεν είναι να παταχθεί η διαπλοκή. Είναι να προλάβεις να την αποκαλύψεις μόνος σου, πριν την αποκαλύψουν οι αντίπαλοι.


Η σχιζοφρένεια της εβδομάδας: Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης παραδέχεται ότι το μέτρο για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πράγματι εκσυγχρονιστικό...

● Την ίδια στιγμή δηλώνει πως «εκείνοι (δηλαδή η κυβέρνηση) διαφωνούσαν»...

Ναι, είναι ο ίδιος που δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη.   


Τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να υπογράψουν το ψήφισμα που καταδικάζει το καθεστώς Μαδούρο...

● Και καλά κάνουν. Γιατί με την ίδια λογική θα έπρεπε να ζητούν και από τους συνδέσμους φιλάθλων του Ολυμπιακού να καταδικάζουν τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη. 


Και τώρα ήρθε η στιγμή κάποιος να πει με τρόπο στον Ιβάν Σαββίδη ότι ο «Πούτιν της καρδιάς του» Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δολοφονήσει ακόμα κανέναν πολιτικό του αντίπαλο. 

● Αλλά ας μη φτάσουν μέχρι το σημείο να του θυμίσουν πως αντί να βγάλει εκτός νόμου τους gay, ψήφισε και το σύμφωνο συμβίωσης. 

Γιατί αυτό δεν θα το αντέξει...


Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας

–Αφού στην κυβέρνηση, ο μόνος επιχειρηματίας που συμπαθούν και ανέχονται να παίρνει κρατικές εταιρείες είναι ο Ιβάν Σαββίδης, γιατί δεν του δίνουν όλα όσα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν ώστε και να είναι εντάξει και να μη χρειάζεται να ψάχνουν κάθε τόσο δάση και αρχαία για να τις φρενάρουν;


Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας Νο 2

–Δηλαδή αν γίνει αυτό που ζητάει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το Χίλτον δοθεί τελικά στο λαό, πιστεύει σοβαρά ότι οι θεσμοί και οι υπουργοί δεν θα είναι σε θέση να βρουν άλλο μέρος να κάνουν τις συναντήσεις τους; 


Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας Νο 3

–Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε στο βιβλίο του πως η Έλενα Παναρίτη απέδωσε την ξαφνικά συναινετική στάση του πρωθυπουργού στους δανειστές σε «μάγια που του έχουν κάνει», γνωρίζει ότι την κάνει ρεζίλι και την εκθέτει ή δεν το καταλαβαίνει;


Θα έπρεπε να υπάρχει μια λέξη για...

«Ψευδοσιθρού» Τα φορέματα εκείνα που ενώ μοιάζουν εκ πρώτης όψεως διαφανή, στην πραγματικότητα διαθέτουν φόδρα στο χρώμα του δέρματος με αποτέλεσμα να εξαπατούν όσους ενθουσιάζονται 


Απάνθρωπη θέση εργασίας της εβδομάδας

Fact Checker των συνεντεύξεων της Έφης Θώδη


Η μετάφραση της εβδομάδας

Ιβάν Σαββίδης «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος» 

Μετάφραση «Να ψηφίζετε αυτόν που με συμφέρει. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας των επιχειρηματικών μου σχεδίων» 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ