- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευχές και ευχολόγια
Το 2017 να αλλάξουμε μυαλά ως πολίτες για να βρούμε το δρόμο μας ως κοινωνία
Είναι η αγαπημένη ανθρώπινη συνήθεια οι ευχές για το νέο έτος. Μέχρι πρόσφατα, οι ευχές των Ελλήνων την Πρωτοχρονιά έρχονταν ως συνέχεια του απολογισμού πεπραγμένων και μη στη χρονιά που φεύγει. Είχαν συστατικά τους την ελπίδα, τους στόχους και τους σπόρους σχεδιασμού για την υλοποίησή τους.
Στα χρόνια της ευμάρειας, του εύκολου χρήματος, των διακοποδανείων, των SUV, της ηγεμονίας της πιστωτικής κάρτας, στα χρόνια που κάναμε τη ζωή μας εύκολη με σάλτα, εθιστήκαμε στις υπερβάσεις, γίναμε απλουστευτικοί. Οι ευχές μας ακολούθησαν την ίδια μοίρα. Μάθαμε με άνεση να παραλείπουμε τον απολογισμό περνώντας απευθείας στο ευχολόγιο. Κάπως έτσι οι ευχές μας αρθρώνονται εν κενώ κι απογυμνωμένες έχασαν τη δύναμή τους. Eίμαστε όλοι συνένοχοι σ’ αυτό πολίτες, πολιτεία, πολιτικοί, γιατί είναι δικό μας δημιούργημα, εμείς το επιτρέψαμε, εμείς το ανεχόμαστε.
Εύχομαι το 2017 οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι επιλογές των πολιτικών ορίζονται από τη δική τους ετυμηγορία, τη δική τους ψήφο, Όσο ως πολίτες κοιτάμε μόνο τα μικροσυμφέροντά μας, όσο καταπατούμε τα δημόσια αγαθά, όσο αδιαφορούμε για το ποιος πληρώνει αυτά που εκβιάζουμε για τον εαυτό μας, όσο ασχολούμαστε μόνο με τα δικαιώματα και ποτέ με τις υποχρεώσεις μας, τόσο πιο λάθος είναι τα μηνύματα που μεταφέρουμε στους πολιτικούς, τόσο περισσότερο διογκώνεται το πολιτικό κόστος.
Κάθε φορά που βλέπετε πολιτικούς να αδιαφορούν για το συμφέρον της χώρας, αναρωτηθείτε για το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Ο κανόνας δεν χωράει παρεκκλίσεις: ό,τι παίρνει ο ένας λείπει από κάποιον άλλο. Όσο κανείς δεν κάνει πίσω από τα κεκτημένα, με δανεικά από τους φόρους, δεν υπάρχει σωτηρία.
Εύχομαι το 2017 να αλλάξουμε μυαλά ως πολίτες για να βρούμε το δρόμο μας ως κοινωνία. Η δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα για υπεύθυνους ενήλικες. Αυτό αναφέρεται με ψιλά γράμματα στη συσκευασία με τις οδηγίες χρήσης της. Εύχομαι να μην το ξεχάσουμε ποτέ αυτό.
Καλή χρονιά!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, δεν ξέρω τι και πώς θα εμφανιστεί», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φόβοι για νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Γνωστοποίησε την παραίτησή του στον Νικήτα Κακλαμάνη
Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ
«Η ερμηνεία της στο κλασικό "Αθήνα κόρη τ’ ουρανού" χάρισε στην πόλη ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά της αποτυπώματα»
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.