- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ κατά τράπεζας του Ιράν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την τράπεζα ότι συνδέεται με την τρομοκρατία
H Ελλάδα μπλόκαρε την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων τον Οκτώβριο, σε βάρος της ιρανικής τράπεζας Saderat, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Να τονίσουμε ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την τράπεζα ότι συνδέεται με δίκτυο τρομοκρατίας
Σύμφωνα με πληροφορίες η είδηση έχει επιβεβαιωθεί και από την κυβέρνηση. Το μπλόκο της Αθήνας ήλθε παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο δημοσίευμα της WSJ, που επικαλείται αμερικανούς, ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, η απόφαση για άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη.
Σαφείς προειδοποιήσεις έκαναν αμερικανοί βουλευτές που έχουν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι φέρεται να ανέφεραν ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν επιτρέψει στην Saderat να επαναλειτουργήσει κανονικά. Η ιρανική τράπεζα έχει γραφείο στην Αθήνα που ουσιαστικά έκλεισε λόγω των ευρω-κυρώσεων.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ε.Ε. εμποδίζει την επιβολή συλλογικών κυρώσεων στο Ιράν μετά τη διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον Ιούλιο του 2015.
Το 2007, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. τιμώρησαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σημειώνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε δηλώσει πέρυσι ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.