Πολιτικη & Οικονομια

Εμπύρετη ζώνη

Κάθε Σαββατοκύριακο παρατηρείται μία έξαρση εμπύρετου συνδρόμου

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 361
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16173-36036.jpg

Κάθε Σαββατοκύριακο παρατηρείται μία έξαρση εμπύρετου συνδρόμου, το οποίο πλήττει το σύστημα των πολιτικών και οικονομικών δομών της χώρας. Το σύνδρομο αυτό στη συνέχεια διαχέεται στην κοινωνία. Η διάρκεια επίσης αυτής της έξαρσης είναι χαρακτηριστική. Τα συμπτώματα αρχίζουν λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου, διαρκούν όλη τη νύχτα επιδεινούμενα έως και το απόγευμα της Κυριακής. Ο πυρετός πέφτει κατά τις 19.00 και η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης παρατηρείται επίσης ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας επηρεάζεται άμεσα και εμφανίζει αλλεργικό σύνδρομο με κύριο σύμπτωμα την αιφνιδιαστική μετάλλαξή του σε εξειδικευμένο αναλυτή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με ειδικές γνώσεις επί των τραπεζικών συνδιαλλαγών καθώς και επί των τεχνικών αναλύσεων στις οποίες εντρυφά η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ.  

Μία δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα η οποία επηρεάζεται άμεσα και συμπεριλαμβάνεται στην «εμπύρετη ζώνη» είναι βεβαίως η πολιτική ελίτ. Σε πρώτη φάση, όπως παρατηρήθηκε, ακυρώνει όλες τις δυνατές ή αδύνατες μεθόδους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Στη συνέχεια πέφτει σε βαθύ καταθλιπτικό λήθαργο. Το σύμπτωμα κρατά έως και το μεσημέρι της Κυριακής. Στη συνέχεια συγκεντρώνεται η ελίτ κάπου όπου, μα τον Θεό, συμμετέχει σε ομαδική ψυχοθεραπεία. Στη νέα ορολογία που έχει επικρατήσει στον κόσμο της εφαρμοσμένης ψυχιατρικής γίνεται χρήση δύο βασικών όρων ώστε να προσδιοριστεί χωροταξικά αυτή η «άσκηση» ομαδικής θεραπείας. Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και Κυβερνητική Επιτροπή.

Το Μαντείο της Ουάσιγκτον

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, μία ομάδα ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρέθηκε στο Καβούρι Αττικής συμμετέχοντας στο έκτακτο συνέδριο του «Economist». Εκεί ένας κύριος με παράξενο όνομα, ο Mr. Traa, αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται και το 2012 σε βαθιά ύφεση με το ενδεικτικό ποσοστό του -2,2% και πως η ανεργία (η επίσημη) θα φθάσει το 18,3%. Επίσης προέβλεψε πως σε υφεσιακό καθεστώς θα βρεθεί και η διεθνής οικονομία.

Όταν η τεχνολογία... ενώνει

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαινίασε μία νέα μέθοδο διαχείρισης κρίσης. Η ανατρεπτική τεχνική ονομάζεται «Τηλεδιάσκεψη», η οποία προκειμένου να λειτουργήσει χρειάζεται τουλάχιστον τρεις και για να είναι και αποτελεσματική τουλάχιστον τέσσερις. Ο κ. Βενιζέλος λοιπόν συνομίλησε επί πολλές ώρες με τα μέλη της Τρόικα. Ο καθένας συνομιλητής καθόταν αναπαυτικά στο γραφείο του, άλλος στην Ουάσιγκτον και άλλος στις Βρυξέλλες. Η «Τηλεδιάσκεψη» επανελήφθη την Τρίτη, διότι ως γνωστόν «καινούργιο κοσκινάκι μου» κ.λπ. Για την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί απλά μία έκτακτη και διευρυμένη Κυβερνητική Επιτροπή. Πέμπτη και Παρασκευή προβλέπονται ανακοινώσεις, ενδεχομένως και κάποιο διάγγελμα, αλλά οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για το χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται να ενσκήψει το Σάββατο το μεσημέρι, δηλαδή μεθαύριο. Για το Σάββατο το βράδυ εξάλλου προβλέπεται μαζικός βομβαρδισμός από ιόντα «Bloomberg», της γερμανικής επιθεώρησης «Focus» και της «Wall Street Journal» με σχόλια περί της σίγουρης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας εντός του Σαββατοκύριακου, του εκμηδενισμού της αξίας του ευρώ και της διάλυσης της Ευρωζώνης. Αναμένεται επίσης και η ειδική έκδοση που, όπως κάθε weekend, ενημερώνει τους επενδυτές για το πώς θα διασώσουν τα κεφάλαιά τους.

Συμπτώματα εφίδρωσης

Την Τρίτη που μας πέρασε, ο γνωστός Οίκος Αξιολόγησης «Standard and Poor’s» υποβάθμισε την οικονομία της Ιταλίας. Είχε προηγηθεί μία δραματική αποκάλυψη περί της υποκλοπής ερωτικών και άλλου περιεχομένου συνομιλιών του κ. Μπερλουσκόνι με κάτι νταβατζήδες από το Μιλάνο. Ήταν φυσικό λοιπόν να παρατηρηθεί ραγδαία άνοδος των σπρέντ στις διεθνείς αγορές ως προς τα ιταλικά ομόλογα. Τη Δευτέρα όμως το βράδυ στο Βερολίνο το κόμμα των Φιλελευθέρων υπέστη ιστορική ήττα στις τοπικές εκλογές. Νικητής της αναμέτρησης ανεδείχθη το κόμμα των Πειρατών, οι οποίοι αντί πολιτικού προγράμματος υπόσχονται ελευθερίες στο διαδίκτυο. Τρία πουλάκια κάθονται δηλαδή. Η Αριστερά είδε την επιρροή της να μειώνεται. Το ίδιο και οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά είναι πάντα πρώτοι. Ανέβηκαν και οι Πράσινοι. Η κυρία Μέρκελ έχει πρόβλημα. Λέγεται ότι την καταράστηκε ο Βενιζέλος. Στην πραγματικότητα την καταράστηκε το ίδιο της το ριζικό. Οι Φιλελεύθεροι επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία στον Ευρωσκεπτικισμό και στο μεγάλο ασθενή της Ευρώπης …την Ελλάδα. Την πάτησαν πανηγυρικά επιβεβαιώνοντας το λαϊκό άσμα «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».    

Σε κατάσταση πανικού

Την Τετάρτη ο κ. Βενιζέλος, αφού συμπλήρωσε τον κύκλο επαφών του, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Α) Πρέπει να απολυθούν άμεσα 60.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο.

Β) Πρέπει να εισέλθουν σε εργασιακή εφεδρεία 50.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2012.

Γ) Πρέπει να απολυθούν συνολικά 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015.

Δ) Πρέπει να καταβληθεί ο έκτακτος φόρος επί των ακινήτων.

Ε) Πρέπει να αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα.

Στ) Πρέπει να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης σε όσους έχουν πρόωρα συνταξιοδοτηθεί και είναι κάτω των 55. Θα περιμένουν να συμπληρώσουν τα 65.

Ζ) Πρέπει να παραμείνει υπουργός Οικονομικών ώστε κάποτε να γίνει και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Νέο κρούσμα στη Θεσ/νίκη

Στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς τραγουδούσε το γνωστό άσμα «Της αμύνης τα παιδιά», το οποίο παραπέμπει στον εθνικό διχασμό και υμνεί τον Βενιζέλο (τον Ελευθέριο προφανώς). Την προηγούμενη Κυριακή στη ΔΕΘ ο αρχηγός της ΝΔ έδειξε να πιστεύει πως:

Α) Θα εκλεγεί πρωθυπουργός και μάλιστα με αυτοδυναμία.

Β) Θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο με την Τρόικα.

Γ) Θα διαθέτει κονδύλια προκειμένου να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις.

Δ) Θα καταφέρει να πείσει τους τραπεζίτες να ρίξουν λεφτά στην αγορά.

Ε) Θα έχει πλεόνασμα ώστε να προβεί σε παροχές.

Στ) Θα κάνει τον Λυμπερόπουλο κυβερνητικό εκπρόσωπο και θα επαναφέρει τους ταξιτζήδες σε καθεστώς κλειστού επαγγέλματος.

Για το θέμα Σαμαρά συνεδρίασε αμέσως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος. Διαπιστώθηκε πως ο κ. Σαμαράς χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης όπως και η υπόλοιπη πολιτική ελίτ. Ως εκ τούτου, και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, συνιστάται σε αυτόν και το κόμμα του να παρίστανται στις συνεδριάσεις ομαδικής ψυχοθεραπείας είτε στην αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού είτε στον Εθνικό Κήπο όπου λειτουργεί και η παιδική χαρά. Aυτή η αγωγή φέρει την κωδική ονομασία «συγκυβέρνηση» και εφαρμόζεται όταν ο ασθενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του εμπύρετου συνδρόμου και παραληρεί.                           

n.georgiadis1@yahoo.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ