Ίδια μυαλά
«Παρά τις ατελείωτες θεωρητικές συζητήσεις για την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας όλων μας, οι Έλληνες δεν θα ξυπνήσουμε κάποιο πρωί ένας διαφορετικός λαός, το διεφθαρμένο σύστημα δεν θα αρχίσει ξαφνικά να λειτουργεί υποδειγματικά και οι κρατικοί μηχανισμοί, μετά και τη μείωση των αποδοχών τους, θα έχουν ένα σοβαρό αντικίνητρο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Η καταναλωτική συμπεριφορά ακόμα κι αυτών που δεν επηρεάζονται από τα μέτρα θα αλλάξει, η ύφεση θα χτυπήσει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης πιθανότατα θα μείνουν στον αέρα. Η συμφωνία με το ΔΝΤ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τίποτα από τα παραπάνω και παρόλο που αγοράσαμε –με δανεικά και πάλι– λίγο χρόνο, η κατάληξη είναι μάλλον αναπόφευκτη.»
Τα παραπάνω γράφτηκαν στην Athens Voice της 20ής Μαίου 2010.
Παρόμοια γράφονταν και σε άλλες εφημερίδες, δεν χρειαζόταν να είναι κανείς προφήτης για να δει που πηγαίναμε.
Μέσα στο χρόνο που πέρασε, η Ελληνική κοινωνία διχάστηκε μεταξύ αυτών που πίστεψαν ότι η αλλαγή της ήταν μια απλή υπόθεση – αρκεί να ακολουθούσαμε τις οδηγίες των «έξω» και του μνημονίου, και αυτών που δεν ήθελαν καμία αλλαγή ενάντια στο ατομικό τους συμφέρον.
Αφού χάσαμε ένα χρόνο «συζητώντας» αρχίζουμε πια να καταλαβαίνουμε κι εμείς και οι δανειστές μας ότι το πράγμα δεν περπατάει με σκέτη συζήτηση. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αναζητείται μια νέα πορεία και από τους «έξω» και από την κυβέρνηση.
Όποια κι αν είναι η νέα πορεία που θα επιλεγεί όμως, το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο χαμένος χρόνος δεν μας έμαθε τίποτα. Και οι δύο «παρατάξεις» δεν έχουν κάνει ούτε βήμα από τις απόψεις τους. Οι μεν λένε τώρα ότι είχαν δίκιο γιατί το μνημόνιο ήταν η σωστή λύση αλλά δεν το άφησαν οι άλλοι να εφαρμοστεί. Και οι δε παρουσιάζονται δικαιωμένοι επειδή δεν λειτούργησε το μνημόνιο που οι ίδιοι δεν άφησαν να λειτουργήσει.
Δυστυχώς και πάλι δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς προφήτης για να δει, ένα χρόνο μετά, ότι με αυτά τα μυαλά «η κατάληξη είναι μάλλον αναπόφευκτη»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ανάγκη ξεκάθαρης στρατηγικής υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης
Οι διευκρινίσεις της Αρχής
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις και το κυοφορούμενο κόμμα
Καταψηφίζει τη διακομματική επιτροπή η Χαριλάου Τρικούπη, στο επίκεντρο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρωτογενής τομέας
Συζήτησαν για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στους τομείς των επιχειρήσεων, της ενέργειας και της ναυτιλίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, κοινό μέτωπο για αποτροπή απειλών και σαφείς αιχμές προς την Άγκυρα
Mε αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις
Παρουσίαση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής με στόχους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις για το 2026
Οι αμβλώσεις και η κατάχρηση του θεσμού του δημοψηφίσματος
Πόσο «αντισυστημικό πείραμα» αντέχουμε ακόμα;
«Δεν είναι μόνο φαύλοι είναι και αμετανόητοι» σημειώνει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και τη Μαρία Καρυστιανού
Ο αντισυστημισμός, η αντιπολίτευση και το διάστημα μέχρι τις εκλογές
Ιστορική μείωση ανεργίας, 500.000 νέες θέσεις εργασίας και έμφαση σε γυναίκες, νέους και μισθούς
Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική τονίζει τον διαχρονικό χαρακτήρα του προβλήματος και την επιλογή μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Όσα ανέφερε ο παρουσιαστής στη χθεσινή εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα και η απάντηση της βουλεύτριας
Συνεχίζεται ο διάλογος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Ραντεβού σήμερα στις 11:00 στο ΥΠΑΑΤ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.