Πολιτικη & Οικονομια

Μνημόνια μεν, αλλά «με την άδειά σας» κλείσαμε το Mega

Ό,τι βολεύει την προπαγάνδα

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135259-308848.jpg

Η κύρια αιτιολόγηση της ψήφου σε συριζανέλ με υφάκι-κλείσιμο του ματιού ήταν η παπάντζα «ένα στα δέκα να κάνει από αυτά που υποσχέθηκε, αρκεί». Το πρόβλημα είναι ότι έχουν περάσει 19 μήνες από τότε και μετράει 0 στα 30 από αυτά που υποσχέθηκε και οι κοψοχέρηδες πληθαίνουν. Το μόνο που μπορεί η κυβέρνηση να κάνει πια σε συμβολικό επίπεδο είναι να «χτυπήσει» την παλιά διαπλοκή όσο χτίζει τη νέα δική της με τους κουμπάρους εργολάβους. Χρειάζεται ένα τρόπαιο, ένα σύμβολο έστω, να πουλήσει ότι κάτι έκανε. Αν είναι και «megaλο» σύμβολο, ακόμη καλύτερα. Ο Σύριζα επίσημα δεν μπορεί να έχει σχέση με το κλείσιμο του καναλιού, η κυβέρνηση προκήρυξε αδειοδότηση, οι μέτοχοι δεν βάζουν τα λαλάκια, οι μέτοχοι κλείνουν το κανάλι. Ο πιο εύκολος τρόπος να «χτυπήσεις» την παλιά διαπλοκή είναι η τακτική Καραμανλή (του μικρού) να τα βρεις μαζί τους στο παρασκήνιο ώστε να μη χάσει κανείς. Το κανάλι κλείνει και όλοι κερδίζουν. Οι χαμένοι φυσικά είναι πάντα οι πολίτες, αλλά ας προσέχαμε. Η αδειοδότηση δεν γίνεται για να κλείσει το Mega («το mega αποτελεί πλέον παρελθόν»), γίνεται για να εξασφαλίσει μία από τις 4 άδειες ο δικός μας, και οι 3 παλαιοί να δηλώσουν την υποταγή τους αφήνοντας εκτός Mega και ΣΚΑΪ.

Τον Απρίλιο στη Βουλή ο πρωθυπουργός έβγαζε διαπρύσιους λόγους ότι «το παιχνίδι της διαπλοκής τελείωσε» και «η κυβέρνησή μας δεν προστατεύει τα ΜΜΕ, όπως οι προηγούμενες» και ψήφισε εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. «Ποτέ δεν θα ανεχθούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες» έλεγε ο πολιτικός που συναντούσε γάτες Ιμαλαΐων στο παρασκήνιο. Μόλις λίγες ημέρες πριν τις ατάκες στη Βουλή, «τυχαία» και στα κρυφά οι τράπεζες των capital controls «εκταμίευσαν» 80 εκατομμύρια για εξυπηρέτηση δανείων στον όμιλο ΜΜΕ Πήγασος μετά από 2 χρόνια αναμονής από τη σύμβαση του δανείου. Ο Πήγασος χρωστά 160 εκατομμύρια, τα διπλά από το Μega, αλλά οι τράπεζες που κυνηγούν με το τουφέκι το 1 ευρώ προμήθεια στα pos, αποφάσισαν να εκταμιεύσουν. Αντί για σχόλιο, αρκεί ό,τι υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012: «Πιστεύουμε ότι η σημερινή κρίση στον Τύπο αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον επιλεκτικό τρόπο χρηματοδότησης των φίλιων προς την εκάστοτε κυβέρνηση ΜΜΕ, αλλά συγχρόνως και την απουσία κάθε κρατικού ελέγχου στον τρόπο χρήσης αυτών των κονδυλίων». Ο κρατικός έλεγχος, οι χρεοκοπημένες τράπεζες και τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ, με δικά τους λόγια, και από τη θεωρία στην πράξη!

Τα 8 τηλεοπτικά κανάλια της χώρας παίζουν μηνύματα που αναφέρουν τι/ ποιους φόρους έχουν δώσει στο κράτος, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη tv αγγελιόσημο και άλλα αδιάφορα οικονομικά μεγέθη για το κοινό του Αυτιά και του Παπαδάκη (το κοινό που τα ίδια τα κανάλια γαλούχησαν!). Η κυβέρνηση θα δημοπρατήσει 4 άδειες εκπομπής, έτσι έκρινε ο κος Παππάς ότι «το Μega αποτελεί πλέον παρελθόν» για την επιβίωσή τους στην αγορά της κρίσης. Τα άλλα που λέει για το φάσμα συχνοτήτων είναι χαλασμένες φλωρεντίνες   ̶   θα το αποδείξει η αδειοδότηση επιπλέον καναλιών από την επόμενη κυβέρνηση. Το έωλο επιχείρημα του κου Παππά στη Βουλή ότι τόσα εκπέμπουν πάνω κάτω και στις αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες καταρρίφθηκε από τα δικά του έγγραφα. Ο στόχος είναι να περάσουν από διαπλοκή σε διαπλοκή, χωρίς κανόνες, χωρίς ΕΣΡ  ̶  ό,τι βολεύει την προπαγάνδα. Πέρυσι οι κυβερνητικοί έγραφαν στον προϋπολογισμό τους για το μνημόνιό τους ότι προβλέπονται έσοδα 350 εκ. από τις τηλεοπτικές άδειες και 50εκ από τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Φέτος υπολογίζουν ότι από τον διεθνή διαγωνισμό (!), που τελικά συμμετέχουν οι γνωστοί άγνωστοι ντόπιοι (Ξέχασα τον υπήκοο Αλβανίας, για φορολογικούς λόγους, Έλληνα καναλάρχη του Ε, εξού διεθνής!) τιμή εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια στο ποσό των 3 εκ. ευρώ. Κάποιο λάθος έκανε στον προϋπολογισμό του ο τότε ΥΠΟΙΚ.

Το Μega ενημερώνει ότι σε 26 χρόνια λειτουργίας έδωσε 182 εκ. σε φόρους μισθωτών υπηρεσιών και φόρους εισοδήματος, 329,2 εκ. σε φόρους τηλεοπτικής διαφήμισης και 230 εκ. σε ΦΠΑ. Και για εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία έχει πληρώσει 78 εκ. και για αγγελιόσημο 498 εκ. Δεν είναι και πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα. Η ΕΡΤ το αντίστοιχο διάστημα έχει κοστίσει στους φορολογούμενους σχεδόν 300 εκ. το χρόνο! Για 26 χρόνια έχει κοστίσει περίπου 7 δις φόρους στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Όσοι γλεντάνε με το #mega_telos αναφερόμενοι στο χρέος των 70 εκ., φαίνεται τους περισσεύουν τα 7 δις φόροι για ΕΡΤ. Το μεμπτό βέβαια για τους ψηφοφόρους-τηλεθεατές δεν είναι τα 7 δις, αλλά μόνο τα 70 εκ.! Η αλήθεια είναι ότι το Μega οικονομικά δεν βγαίνει   ̶ έχει χρεοκοπήσει όπως και τα υπόλοιπα κανάλια ̶  εκτός κι αν οι 3 ιδιοκτήτες του βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή βρουν νέους επενδυτές. Οι δυο τους τα έχουν βρει με την κυβέρνηση και δεν είναι διατεθειμένοι, και ο τρίτος δεν μπορεί. Οι τράπεζες δεν πετάνε άλλα ευρώ στον κουβά. Το Mega χρωστάει περίπου 70 εκ. σε τραπεζικά δάνεια. Τα μερίσματα που έλαβαν οι μέτοχοί του τις καλές εποχές είναι περίπου 80 εκ. Χαμένοι δεν βγαίνουν. Ο ΣΚΑΙ χρωστάει περίπου 30 εκ. Αν δεν πάρουν άδεια εκπομπής και κλείσουν, τα ομολογιακά δάνεια που έχουν συνάψει θα κάνουν τις τράπεζες μέτοχους σε κλειστές επιχειρήσεις. Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι οι εγγυήσεις των κτιρίων και της ταινιοθήκης τους θα ισοφαρίσουν τη ζημιά. Αν ήταν έτσι, οι τράπεζες θα είχαν σβήσει τα 260 εκ. φέσια του Alter με τα ζουζούνια και τα στρουμφάκια που είχε βάλει ως εγγύηση «άυλων περιουσιακών στοιχείων». Αφήνω στην άκρη τους εκατοντάδες εργαζόμενους στα 5 κανάλια που θα κλείσουν και θα βρεθούν στην ανεργία   ̶  δεν είναι τυχεροί να δουλεύουν στην ΕΡΤ να ενδιαφερθεί κανένας ευαίσθητος αλληλέγγυος.

Στα οικονομικά σκίζει ο κος Παππάς! Το κράτος θα κερδίσει μόλις 12 εκ. ευρώ από τις 4 άδειες εφάπαξ και θα χάσει τα προαναφερθέντα οικονομικά μεγέθη από τα 5 κανάλια που θα κλείσουν. Το φέσι των 500 εκ. του Αlter σε τράπεζες και προμηθεύτριες εταιρίες και εργαζόμενους σίγουρα πάντως δεν το πλήρωσε ο ιδιοκτήτης του. Το Αlter είχε υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 99 που απαγορεύει τις κατασχέσεις και τις πληρωμές. Το άλλο αξιοπερίεργο είναι ότι τρεις υποψήφιοι διεκδικούν άδεια χωρίς να έχουν ούτε κάμερα, ούτε καν πλάνο τηλεοπτικού προγράμματος. Και ο υπουργός τον μόνο όρο που έχει βάλει είναι τα λαλάκια. Αν θα παίζουν τσόντες ή νεοναζί ή συριζαtv όλη μέρα τα άγνωστα 3 «κανάλια» που θέλουν να πάρουν άδεια, δεν τον νοιάζει καν. Και για τους 3 επιχειρηματίες θα είναι πιο εύκολο και εξασφαλισμένο να ξεκινήσουν σε μια κλειστή αγορά 4 σταθμών, παρά να βγουν στην ελεύθερη αγορά με θεαματικότητα μηδέν και διαφημιστικά έσοδα μηδέν. Και να αγοράσουν από τις τράπεζες κοψοχρονιά έτοιμους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο αποκλεισμός Μega και ΣΚΑΙ βολεύει. Αλλά ο Σύριζα στην ίδια ανακοίνωση τότε (για Αlter και «Ελευθεροτυπία») τα έλεγε πιο τσεκουράτα: «Καταγγέλλουμε το ενδεχόμενο κλεισίματος οποιουδήποτε από αυτά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία και την πολυφωνία που οφείλει να τη χαρακτηρίζει». 

Το συμβολικό «ένα στα δέκα» του Σύριζα μάλλον θα το πληρώσει και πάλι ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος καταθέτης. Έτσι κι αλλιώς ο διάλογος με τους τρολ αφισοκολλητές είναι: «Αυξήσατε το ΦΠΑ -Ναι, αλλά κλείσαμε το Μega/ Υπογράψατε μνημόνια -Ναι, αλλά κλείσαμε το mega / Συνεχίζετε τον Ενφια -Ναι, αλλά κλείσαμε το Μega / Ξαναφεσώσατε τις τράπεζες -Ναι, αλλά κλείσαμε το Μega / Μας κλείσατε το σπίτι -Ναι, αλλά κλείσαμε και το Μega»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ