- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Κουρουμπλής θα ξεκινήσει διάλογο για τον εκλογικό νόμο μετά την ψήφισή του
Επίθεση σε ΝΔ για το μπόνους
Εντείνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση στην κούρσα συγκέντρωσης των πολυπόθητων 200 ψήφων για την εφαρμογή της κατάργησης του μπόνους από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
«Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κάποιος, αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, είναι απαγορευτικές για τέτοιου είδους σκέψεις», είπε μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην οποία συζητείται το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος να εκφραστεί μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να μπορέσει κυρίως να κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της ελληνικής κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με μεγάλα ποσοστά όμως δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση».
Ο κ. Κουρουμπλής πάντως απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα της ΝΔ, του Ποταμιού ακόμη και της Ένωσης Κεντρώων, αναφορικά με το αν το δικαίωμα ψήφου στα 17 αναφέρεται επί της ουσίας στην πλασματική συμπλήρωση των ετών αυτών και άρα αφορά τους 16άρηδες, αρκούμενος να απευθύνει πρόσκληση υπερψήφισης της επίμαχης ρύθμισης.
Αναφορικά, δε, με τις συνεχείς εκκλήσεις του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κατάθεση προτάσεων με στόχο τη συζήτησή τους και παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ) όσο και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Ποτάμι) το έπραξαν για την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, ένα αναλογικότερο μπόνους και την κατάτμηση περιφερειών, ο Υπουργός Εσωτερικών τελικά προκάλεσε θυμηδία, αφού όχι μόνο υποσχέθηκε τη συζήτηση όλων των προτάσεων σε μελλοντικό χρόνο αλλά είπε και τη μυθική ατάκα «ο διάλογος πρέπει να ξεκινάει την επόμενη μέρα ψήφισης ενός νόμου».
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών, άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι, «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε», και πρόσθεσε πως μετά το 2009 ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών δεν εξασφαλίσθηκαν συνθήκες κυβερνησιμότητας και αναγκάστηκαν να συνεργασθούν κόμματα τα οποία ξεκινούσαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.
Δεκτός κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, έγινε νωρίτερα ο εκλογικός νόμος επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου συζητείται. Οι εργασίες της Επιτροπής, θα συνεχισθούν σήμερα στις 5 το απόγευμα.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΙΓΚΟΡ ΤΑΛΑΕΒΙΤΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
«Αμφισβητώ αν το επικοινωνιακό χάρισμα του Τσίπρα μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή που χρειάζεται η κοινωνία» πρόσθεσε
Ποιες ημερομηνίες «κλειδώνουν», η εισήγηση του ΔΣ του ΕΦΚΑ
Δίμηνη προθεσμία στην Επιτροπή Αναθεώρησης
Τι ισχύει για τις οικογένειες με νέο εξαρτώμενο τέκνο
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Όσα είπε η υπουργός Παιδείας για τις Πανελλήνιες και τους ψυχολόγους στα σχολεία
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις που λειτουργούν ως «κόφτες»
«Ξεφύλλιζε παρακολουθήσεις στο Μαξίμου», υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΕΛΑΣ και Βαρουφάκη
11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συζήτησαν για ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε άμυνα και τεχνολογία
Τα πέντε βήματα για την εγγραφή στη νέα πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Επτακομματική Βουλή βγάζει η μέτρηση - Εκτός μένουν Λατινοπούλου, Βαρουφάκης, Νίκη και ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας κατά του Αντισημιτισμού»
Η απάντηση Τσιπολόνε στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπανδρέου
Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού
Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην ATHENS VOICE
Κανένα θέμα προσχώρησης ή μετακίνησης προς το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.