- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΔΕ για την τραγωδία στη Χίο: Τα ερωτήματα για τη θερμική κάμερα και το ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσης
Πώς έγινε το σοβαρό επεισόδιο με τους 15 νεκρούς
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η τραγωδία στη Χίο
Σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ για τα αίτια του πολύνεκρου συμβάντος με τους 15 νεκρούς ανοιχτά της Χίου το βράδυ της Τρίτης (3.2). Στο νοσοκομείο της Χίου νοσηλεύονται 23 μετανάστες, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στη ΜΕΘ. Διασωθέντες αναγνώρισαν ως διακινητή έναν Μαροκινό, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των αρχών.
Στόχος της ΕΔΕ είναι η διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η τραγωδία στη Χίο. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταθέσεις των μελών τού πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, ο χειριστής του σκάφους με τους μετανάστες έπεσε στην πλάγια δεξιά πλευρά του σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανετράπη και βυθίστηκε. Τα στελέχη του Λιμενικού θα λάβουν καταθέσεις από το πλήρωμα του σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και από τους διασωθέντες μετανάστες. Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες βυθίστηκε σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ ανοικτά των ακτών της Χίου.
Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ενεργοποιήθηκε το ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσης. Με βάση το πρωτόκολλο, που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ομάδα τεσσάρων ιατροδικαστών και τριών νεκροτόμων βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να συντονιστεί το έργο της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη λειτουργεί ειδικό συντονιστικό κέντρο υπό τον γενικό διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκο Καρακούκη, ενώ έχει υπάρξει συνεννόηση με το νεκροταφείο Σχιστού για τη μεταφορά και φύλαξη των σορών μέχρι την ταυτοποίηση και απόδοσή τους στους οικείους τους.
Τραγωδία στη Χίο: Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η κάμερα στο σκάφος του Λιμενικού;
Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος, το σκάφος του λιμενικού διαθέτει θερμική κάμερα (ηλεκτροοπτικό αισθητήρα θερμικής απεικόνισης), η οποία χρησιμοποιείται ως υποβοηθητικό εργαλείο σε συνδυασμό με το ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναγνώριση στόχων στο θαλάσσιο πεδίο. Κατά δήλωση του κυβερνήτη, η κάμερα δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί δεν κρίθηκε εκ μέρους του αναγκαίο, καθώς το σκάφος με τους μετανάστες είχε ήδη εντοπιστεί από κάμερα παρατήρησης στεριάς, αλλά και οπτικά με τη χρήση προβολέα.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα της τραγωδίας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους τραυματίες μετανάστες και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Ο ίδιος τόνισε πως η έρευνα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος θα διεξαχθεί «με διαφάνεια και επαγγελματισμό». «Οι σύγχρονοι λαθρέμποροι, οι διακινητές, είναι εχθροί της χώρας. Θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές - και αυτών των δύστυχων ανθρώπων και των Στελεχών του Λιμενικού Σώματος - που με αυταπάρνηση επιτελούν το πατριωτικό τους καθήκον, που είναι να φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα και να σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Η Πολιτεία επιδεικνύει και θα επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα κυκλώματα.Θέλω, προφανώς, να πω ότι η έρευνα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος θα διεξαχθεί με διαφάνεια και επαγγελματισμό, όπως επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη διάσωση στη θάλασσα, αλλά και τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διασώστες, ΕΚΑΒ, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Χίου», σημείωσε.
Στο μήκους μόνο 8 μέτρων σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 39 επιβάτες χωρίς σωσίβια και με ταχύτητα άνω των 20 κόμβων. Ανοιχτά του Χίου, κοντά στην παραλία Μυρσινίδι, το σκάφος του λιμενικού, εκτελώντας περιπολία, εντόπισε το φουσκωτό δουλεμπορικό σκάφος χωρίς φώτα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, έγινε χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων για να ακινητοποιηθεί, όμως η βάρκα ανέπτυξε ταχύτητα επιχειρώντας να φύγει και το σκάφος με τους μετανάστες χτύπησε με το περιπολικό με συνέπεια να ανατραπεί και οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι γονείς του βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, αλλά σε διαφορετικό σημείο
Οι πυροσβέστες τον ανέσυραν με τη χρήση φορείου και σχοινιών
Και οι δύο είναι μέλη της της ρωσόφωνης μαφίας
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή
Προσήχθησαν οι γονείς και ο ιδιοκτήτης του beach bar
Διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση
Εμπλέκεται σε εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς επιχειρηματιών
Η γυναίκα είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένη και ταυτοποιήθηκε από κάρτα ΜΜΜ
Συγκρούστηκε με όχημα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες - Η Τροχαία ερευνά τα αίτια του ατυχήματος
Το παιδί χτύπησε σε πέτρα στο Παλιούρι Κασσάνδρας και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας
Δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων - Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις και αναμένεται ιατροδικαστής
Ο οδηγός κατήγγειλε ότι τον εμβόλισαν μετά από καταδίωξη, αλλά η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο
Επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο κέντρο της Αθήνας
Ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΑΣ - Λέει ότι η ίδια εξέταση είχε γίνει και το 2022
Ο σκύλος είναι σε σοβαρή κατάσταση και αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες από κτηνιατρείο θα μεταφερθεί σε κλινική
Εκκενώνεται προληπτικά η πολυκατοικία
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή
Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ο τουρίστας - Έρευνες της αστυνομίας
Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος
Το τροχαίο στοίχισε τη ζωή σε μια 43χρονη γυναίκα και τον 21χρονο γιο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.