- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Νατάσα και ο θερμοσίφωνας: Μια παραβολή για την αριστερά
Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι δικαιούται τα πάντα, δεν αναρωτιέται από πού προέρχονται όλα όσα απολαμβάνει
Η συντρόφισσα Μποφίλιου δεν αναρωτήθηκε για την προέλευση του ζεστού νερού στο σπίτι της όχι επειδή δεν έχει μυαλό, αλλά επειδή είναι αριστερή
Κανονικά δεν θα πίστευα τη διήγηση της συντρόφισσας Μποφίλιου για τον θερμοσίφωνά της. Όταν μάλιστα την πρωτάκουσα ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι πρόκειται για μια καλλιτεχνική υπερβολή, που σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή του κοινού. Όταν όμως το σκέφτηκα καλύτερα κατάλαβα ότι είναι πολύ πιθανόν η διήγηση να είναι απολύτως ειλικρινής, κυρίως επειδή η συντρόφισσα Μποφίλιου είναι τόσο αριστερή που, αν θυμάστε, γύρευε κάποιον ηγέτη να τον ακολουθήσει στο βουνό σε ένα νέο αντάρτικο.
Σε περίπτωση που είχατε πέσει σε κάποιο κώμα από το οποίο ξυπνήσατε μόλις πριν λίγη ώρα, να σας ενημερώσω ότι η τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου σε μια συζήτηση με την ηθοποιό Μαρία Σολωμού αποκάλυψε ότι σε νεαρότερη ηλικία, όταν συγκατοικούσε με μια φίλη της, οι λογαριασμοί του ρεύματος ήταν για χρόνια πολύ υψηλοί, γεγονός που όμως δεν τις προβλημάτισε ιδιαιτέρως. Όταν μετά από δύο ή τρία χρόνια ο πατέρας της συγκατοίκου ήρθε να επισκευάσει κάτι στο σπίτι και τις ρώτησε «έχετε πολλή ώρα αναμμένο τον θερμοσίφωνα;», οι δύο συγκάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι το ζεστό νερό που είχαν στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή δεν οφειλόταν σε κάποια συνωμοσία του σύμπαντος αλλά στον θερμοσίφωνα που ήταν για χρόνια ανοιχτός.
«Μα καλά, και ο προηγούμενος που κατοικούσε στο σπίτι μονίμως ανοιχτό τον είχε τον θερμοσίφωνα και δεν χρειάστηκε ποτέ να τον ανοίξουν οι ίδιες;», μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος σχολαστικός συμπολίτης, πολλοί άλλοι δύσπιστοι να βρουν τη διήγηση υπερβολική – και κανονικά θα ήταν, αλλά όχι για έναν πολύ αριστερό. Και όπως είπαμε, η συντρόφισσα Μποφίλιου είναι πολύ αριστερή.
Γιατί τι είναι οι πολύ αριστεροί συμπολίτες, αυτοί που –όπως η Νατάσα– θέλουν να ξεκινήσουν επανάσταση, αν όχι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν ως δεδομένα επειδή δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί ο κόσμος. Αν, ας πούμε, τους ακούσετε να μιλούν για «δωρεάν παιδεία» και «δωρεάν υγεία», θα νομίζετε ότι μιλούν για αγαθά τα οποία απλώς υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, όπως ακριβώς νόμιζε η συντρόφισσα για το ζεστό νερό που απολάμβανε. Το ότι η ίδια ισχυριζόταν ότι ο λογαριασμός τής φαινόταν υψηλός αλλά χωρίς αυτό να την προβληματίζει περαιτέρω, είναι μια ωραία παραλλαγή του «λεφτά υπάρχουν» με το οποίο ο ΓΑΠ κατάφερε να αποδώσει την κυρίαρχη νοοτροπία στην αριστερά.
Με λίγα λόγια, η συντρόφισσα Μποφίλιου δεν αναρωτήθηκε για την προέλευση του ζεστού νερού στο σπίτι της όχι επειδή δεν έχει μυαλό, αλλά επειδή είναι αριστερή. Δηλαδή, επειδή είναι ένας άνθρωπος που επειδή πιστεύει ότι δικαιούται τα πάντα δεν αναρωτιέται από πού προέρχονται όλα όσα απολαμβάνει. Και υπό αυτή την έννοια η ιστορία με τον θερμοσίφωνα της Νατάσσας εξυψώνεται από ένα απλό ευτράπελο σε μια παραβολή για την αριστερά. Και μπράβο της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ζητά να μην εκδοθεί στην Αυστραλία
Πώς οι ελληνικές και αυστραλιανές αρχές τον εντόπισαν έπειτα από τρεις σχεδόν δεκαετίες καταδίωξης
Η ενοχοποίηση του θύματος δεν είναι απλώς μια κοινωνική προκατάληψη. Αποτελεί έναν μηχανισμό που συχνά αναπαράγει τη σιωπή γύρω από την έμφυλη και συντροφική βία.
Έπεσα σε σκουληκότρυπα και μ’ έστειλε στον Βόλο στα 70s; «Όχι, βρε κουτό», άκουσα τη φωνή του Διονύση του Σαββόπουλου μέσα στο κεφάλι μου. «Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει...»
Τα Παιδικά Χωριά SOS ανέλαβαν την μίσθωση του σπιτιού που μένουν τα παιδιά της 39χρονης
Το χρονικό και η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη
Αρνείται ότι έχει εμπλοκή στο έγκλημα
Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας
Καθοριστικά τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια
Missing Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού
Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στα αμάξια
Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο φερόμενος αρχηγός
Συνεχίζεται το θρίλερ για τη διπλή δολοφονία
Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο
Στον έναν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η οικογένεια του καθηγητή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκβαση της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.