- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Λύκος απεγκλωβίστηκε από παράνομη θηλιά στην Ανατολική Αττική
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Λύκος απεγκλωβίστηκε από παράνομη θηλιά στην Ανατολική Αττική - Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μια επιχείρηση διάσωσης στην Ανατολική Αττική είχε τελικά αίσιο αποτέλεσμα, καθώς ένας λύκος που είχε παγιδευτεί σε παράνομη θηλιά κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να απομακρυνθεί από την περιοχή. Στην υπόθεση συνεργάστηκαν η Καλλιστώ, η ΑΝΙΜΑ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ.
Το περιστατικό ξεκίνησε όταν η ΑΝΙΜΑ και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής του ΟΦΥΠΕΚΑ κλήθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία, με τη συνδρομή του Δασαρχείου Καπανδριτίου, για τον απεγκλωβισμό του ζώου από αγροτική έκταση με αμπέλια και ελιές.
Ο λύκος είχε πιαστεί σε παράνομη θηλιά, που πιθανότατα είχε τοποθετηθεί για τη σύλληψη αγριόχοιρων ή ασβών. Το ζώο αναισθητοποιήθηκε, η θηλιά αφαιρέθηκε και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μαζί με αντιβίωση και παυσίπονα, ενώ εξετάστηκε για κατάγματα ή άλλες εμφανείς βλάβες.
Η παγίδα είχε ακινητοποιήσει τον λύκο στα πίσω πόδια και στην κοιλιακή χώρα, δημιουργώντας κίνδυνο ακόμη και για νεφρική βλάβη. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί έκριναν πως μπορούσε να απελευθερωθεί και μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε κοντινή τοποθεσία, μέσα σε κλωβό της Καλλιστώς.
Τα δεδομένα από το κολάρο εντοπισμού έδειξαν ότι τις πρώτες ημέρες το ζώο έμενε ακίνητο για μεγάλα διαστήματα, πιθανότατα λόγω των τραυματισμών από την πολύωρη παγίδευσή του. Ωστόσο, η εικόνα του σταδιακά βελτιώθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι η επέμβαση είχε καθοριστική σημασία για την επιβίωσή του.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο λύκος εγκατέλειψε την περιοχή και άρχισε να κινείται προς τα βορειοδυτικά, διανύοντας τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα σε 10 ημέρες. Η υπόθεση αναδεικνύει ξανά τον κίνδυνο από την παράνομη χρήση θηλιών, ενώ τα δεδομένα της Καλλιστώς δείχνουν πως οι λύκοι μπορούν να διασπείρονται σε αποστάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Zητά επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για τις ιατρικές πράξεις που μπορούν να εκτελούνται ανά ειδικότητα
Το Ειδικό Φύλλο Πορείας περνά πλέον στην ψηφιακή εποχή
το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Πότε θα επηρεαστεί η Αττική
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Βουκουρέστι
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
88 πρόβατα σκοτώθηκαν από κεραυνό
Ο βροχερός καιρός πάντως δείχνει ότι... μύρισε φθινόπωρο
Το ΙΧ τυλίχτηκε στις φλόγες
Μεγάλα προβλήματα για τους οδηγούς
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.