Παγώνη για Γεράσιμο Μιχελή: Δεν υπάρχει ίαση στην ALS, αισθάνεσαι να καταρρέει ο οργανισμός σου, έχοντας πλήρη συνείδηση
«Το πρόβλημα σε αυτή τη νόσο είναι όταν φτάσεις στο τελευταίο στάδιο»
Γεράσιμος Μιχελής: «Αισθάνεσαι να καταρρέει ο οργανισμός έχοντας πλήρη συνείδηση» εξηγεί η Ματίνα Παγώνη για την ασθένεια ALS
Ο Γεράσιμος Μιχελής, γνωστός και ως ο «κακός» του «Παρά πέντε», πέθανε την Τρίτη (15.07) από τη ζωή, ξαφνικά, εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού και σπάνιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Οικονόμου στην αποχαιρετιστήρια δημοσίευσή του στο Instagram, είχε διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα, από την οποία έπασχε και ο Stephen Hawking.
Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε σήμερα στην ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο τον Γεράσιμο Μιχελή, εξηγώντας πως η ALS είναι ανίατη και οδηγεί σταδιακά στην ολοκληρωτική κατάρρευση του οργανισμού του ασθενούς.
«Είναι νευρολογική πάθηση, σπάνια. Αφορά, συνήθως, το περισσότερο ποσοστό, σε γυναίκες και οι ηλικίες είναι από 55 και πάνω. Αρχίζει με μυϊκή αδυναμία η νόσος αυτή. Έτσι ξεκινάει. Δηλαδή, αρχίζεις σιγά σιγά και έχεις μια μυϊκή αδυναμία. Το πρόβλημα σε αυτή τη νόσο είναι όταν φτάσεις στο τελευταίο στάδιο. Μπαίνεις, βέβαια, σε θεραπείες και σε φυσικοθεραπείες. Είναι γενετικής αιτιολογίας, αλλά δεν υπάρχουν αίτια. Λένε ότι οι αθλητές, οι οποίοι είχαν πάρει αναβολικά, με έντονη δραστηριότητα, μπορεί να εμφανιστεί και σε αυτούς. Σημασία έχει όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο τελευταίο στάδιο. Εκεί χρειάζονται βοήθεια τρίτων προσώπων, ανθρώπων που θα τους βοηθήσουν. Κάνουν συνέχεια φυσικοθεραπείες, συγκεκριμένες για το κάθε άτομο. Γιατί για το κάθε άτομο πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένες ασκήσεις ο γιατρός και ο φυσικοθεραπευτής του. Βλέπεις τη σταδιοποίηση και την αδυναμία σε κάθε στάδιο και φτάνει σε σημείο που δεν μπορεί πλέον να κινηθεί», ανέφερε αρχικά η Ματίνα Παγώνη για τη νόσο του κινητικού νευρώνα.
«Είναι σπάνιες, αλλά, δυστυχώς, όλες οι ασθένειες αυτές, υπάρχουν. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, με φυσικοθεραπείες, αλλά δεν υπάρχει ίαση. Τι κάνουμε; Προσπαθούμε με τη φαρμακευτική αγωγή και τη βοήθεια από τις φυσικοθεραπείες να βραδύνουμε τον χρόνο επιβίωσης. Να ζήσουν όσο γίνεται περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι και με τις καλύτερες συνθήκες. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μην μπορείς να κινείσαι, να έχεις μία φοβερή αδυναμία σταδιακά», εξήγησε η ίδια.
«Το βλέπεις, το ζεις και είναι τραγικό αυτό. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για αυτούς τους ασθενείς και για όλους τους ασθενείς σε τέτοιες νόσους, να ζουν το κάθε στάδιό τους. Δεν είναι ακριβώς πόνος, αρχίζεις και καταρρέεις. Αισθάνεσαι να καταρρέει ο οργανισμός σου, έχοντας πλήρη συνείδηση, και αυτό είναι το χειρότερο», σημείωσε ακόμη η Ματίνα Παγώνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η ημέρα που ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας
Δείτε εικόνες από το Μέγαρο Μουσικής
Γιατί τραβούν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι
Τι αλλάζει και γιατί πρόκειται για ένα τεχνικά σύνθετο θέμα
Θα καθοριστεί η επόμενη φάση των κινητοποιήσεων
Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Τι δήλωσε μέσω Instagram
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Δείτε την αναλυτική πρόγνωση
Η επιχειρηματίας και δημιουργός του Noel έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα μέσα από το 2o Forum της ATHENS VOICE
Ενώ συνεχίζεται από την Αστυνομία η έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
O 37χρονος συνεργός της έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για κλοπές
Εικόνες από τις συζητήσεις, τα πάνελ και τους ανθρώπους
Ολόκληρη η συζήτηση στο δεύτερο πάνελ του 2ου Forum της Athens Voice
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών
Aντιδρά στον προϋπολογισμό - Δηλώνει στήριξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.