- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ευθ. Λέκκας: Δύσκολη η κατάσταση - Ρηγματώσεις και στο χωριό Μαγαρικάρι
Αυτοψία του σεισμολόγου στο Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο: Ρηγματώσεις και στο χωριό Μαγαρικάρι - «Δύσκολη κατάσταση» λέει ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας
Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε «δύσκολη κατάσταση» τις ρηγματώσεις που επεκτάθηκαν και στο χωριό Μαγαρικάρι Ηρακλείου Κρήτης μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή.
Ο κ. Λέκκας που βρέθηκε στο χωριό Μαγαρικάρι είπε πως η αιτία του προβλήματος είναι πιο ξεκάθαρη σε σχέση με τις Βούτες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δύσκολη».
«Η μετακίνηση στο χωριό γίνεται σε ένα βάθος της τάξεως των 10 με 11-12 μέτρων. Είναι χαλαροί σχηματισμοί και πλευρικά κορήματα πάνω και στη συνέχεια, είναι ένα αδιαπέραστο πέτρωμα το οποίο δεν μπορεί να το περάσει το νερό, με αποτέλεσμα αυτή η επιφάνεια, δηλαδή στα 10-11 μέτρα, να μετακινείται με γρήγορους ρυθμούς.
Αυτή η μετακίνηση σε όλο το χωριό -που είναι διαφορετική βεβαίως, αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη- επηρεάζει και τις κατασκευές οι οποίες έχουν θεμελιωθεί επιφανειακά» είπε.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, στο Μαγαρικάρι το πρόβλημα υπάρχει από το 1968 και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να διορθωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει βελτίωση. Το χωριό, σύμφωνα με τους ειδικούς, χάνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 15% από την κλίση του.
Οι επικίνδυνες ρωγμές παραμένουν σε σπίτια και υποδομές στο Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού Κρήτης, με το χωριό να απέχει 26 χιλιόμετρα από τις Βούτες που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των επικίνδυνων ρηγματώσεων.
Οι κάτοικοι στο Μαγαρικάρι της Μεσαράς ζουν με τις ρωγμές στα σπίτια τους και σε άλλες υποδομές εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει γίνει κανένα έργο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτάνουν έως και 9 μποφόρ
Η νέα ανάρτηση του μετεωρολόγου
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
«Μακάρι να πέσουμε έξω» λέει η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ
Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το πρόστιμο αν δεν τις έχετε σε περιοχές όπου είναι υποχρεωτικές
«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»
Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται - Πώς να προετοιμαστούμε σωστά
«Συναγερμός μέχρι αργά το βράδυ»
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Ξεπερνά τους 30 πόντους το χιόνι στον Δήμο Μουζακίου
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Κλειστά τα σχολεία σε όλο τον δήμο
Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.