Ελλαδα

Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το πρόγραμμα των εξετάσεων

Τα τμήματα που δυσκολεύουν φέτος την εισαγωγή των υποψηφίων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης - Πρόγραμμα εξετάσεων
Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης - Πρόγραμμα εξετάσεων © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης και το πρόγραμμα των εξετάσεων - Τα τμήματα που δυσκολεύουν φέτος την εισαγωγή των υποψηφίων

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλήνιες έχει ήδη αρχίσει με το υπουργείο Παιδείας να δίνει στην δημοσιότητα την κοινή υπουργική απόφαση για τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Φέτος, 41 τμήματα των ΑΕΙ προχώρησαν σε αλλαγές, κάποια ανεβάζοντας τον συντελεστή και κάποια κατεβάζοντάς το. 

Οι αυξήσεις στους συντελεστές της ΕΒΕ κυμαίνονται από το 0,05 έως 0,2, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο τμήμα Πολιτικό Μηχανικών του ΑΠΘ, όπου από 0,8 το 2023, ο συντελεστής φέτος είναι στο 1,2. 

Πανελλήνιες 2024: Αύξηση του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Συγκεκριμένα, οι σχολές που αύξησαν τον συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είναι εκτός από τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που προαναφέραμε και το αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που από το 0.93 πήγε στο 1. Από το 1 στο 1,10 αύξησε το συντελεστή το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Αύξηση συντελεστών σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε και στο Τμήμα Πληροφορικής στην Άρτα και το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη (Παν. Πελοποννήσου). Αύξηση του συντελεστή καταγράφεται και στα Τμήματα Γεωπονίας, Κινηματογράφου και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ. Ακόμη, αύξηση καταγράφηκε και στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, αλλά και στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα. Επιπλέον, αύξηση καταγράφηκε και στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα των πανελλήνιων εξετάσεων 2024

Οι μαθητές της Γ' λυκείου ξεκίνησαν να εξετάζονται ενδοσχολικά για τις απολυτήριες εξετάσεις σήμερα και οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου για τις προαγωγικές.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα «ριχτούν στη μάχη» των Πανελλαδικών στις 31 Μαΐου, μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου έως 11 Ιουνίου.Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024.

Τέλος, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 14 Ιουνίου 2024.

Μαθητές σκυμμένοι πάνω από το τετράδιο απαντήσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων
Μαθητές σκυμμένοι πάνω από το τετράδιο απαντήσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων - Μία εικόνα που θα δούμε ξανά στα τέλη Μαΐου © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2024 - Πρόγραμμα: Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

Οι Πανελλήνιες 2024 κάνουν πρεμιέρα στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ, ενώ την επόμενη ημέρα, 31 Μαΐου οι μαθητές των ΓΕΛ θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα.

Το πρόγραμμα των πανελληνίων των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ έτους 2024 έχεις ως εξής: 

Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το πρόγραμμα των εξετάσεων

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ έτους 2024

Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το πρόγραμμα των εξετάσεων

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.  Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2024: Οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το πρόγραμμα των εξετάσεων

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

  • μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
  • μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών είναι 3 ώρες,
  • των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι 6 ώρες,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις 3 ώρες και 30΄ λεπτά.
  • Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17-6-2024 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2024.

Διαβάστε επίσης → Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων και πώς θα το εξαλείψουμε

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.