Ελλαδα

Λαμία: Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι Ελβετών αναρριχητών από το φαράγγι Γεροποτάμου

Το ζευγάρι είχε τα απαραίτητα εφόδια να περάσει τη νύχτα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαμία: Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι Ελβετών αναρριχητών από το φαράγγι Γεροποτάμου
Λαμία: Απεγκλωβισμός ζευγαριού στο φαράγγι Γεροποτάμου © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ /STR

Λαμία: Απεγκλωβισμός ζευγαριού στο φαράγγι Γεροποτάμου  - Το ζευγάρι είχε τα απαραίτητα εφόδια να περάσει τη νύχτα 

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος για τον απεγκλωβισμό ενός ζευγαριού από την Ελβετία που επιχείρησαν αναρρίχηση στο πολύ δύσκολο φαράγγι του Γεροποτάμου στη Λαμία, κοντά στο Γοργοπόταμο.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το super puma της Πυροσβεστικής, με μία συγκινητική προσπάθεια του πιλότου μπόρεσε και μπήκε μέσα στο φαράγγι για να απεγκλωβίσει από ένα πολύ δύσκολο σημείο το ανδρόγυνο των Ελβετών και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Λαμία: Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι Ελβετών αναρριχητών από το φαράγγι Γεροποτάμου
© Lamianow

Το χρονικό του εγκλωβισμού

Όλα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι όταν το ζευγάρι των Ελβετών, που ήταν έμπειροι αναρριχητές, πήγαν για αναρρίχηση σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο φαράγγι στο Γοργοπόταμο.

Χθες το απόγευμα, μέσω του 112, ειδοποίησαν ότι η γυναίκα είχε ατύχημα στο πόδι και ότι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και ζήτησαν βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 6 το απόγευμα επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο προσπαθούσαν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο που βρίσκονταν οι εγκλωβισμένοι. Λίγο πριν τις 7 το βράδυ τους εντόπισε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Το ζευγάρι είχε τα απαραίτητα εφόδια να περάσει τη νύχτα

Για την 7η ΕΜΑΚ της Λαμίας και τις επίγειες δυνάμεις ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, χρειάζονταν χρόνο και μάλιστα ζητήθηκαν ενισχύσεις από τις ΕΜΑΚ Αθήνας και Λάρισας. Κρίθηκε ιδιαίτερο δύσκολο να γίνει επιχείρηση μέσα στη νύχτα ενώ το ζευγάρι των αναρριχητών είχε μαζί του εφόδια και μάλιστα βρέθηκαν σε ένα πλάτωμα μέσα στο φαράγγι όπου μπόρεσαν να περάσουν τη νύχτα αφού είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Λαμία: Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι Ελβετών αναρριχητών από το φαράγγι Γεροποτάμου
© Lamianow

Από νωρίς το πρωί οι επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν να φτάσουν στο σημείο αλλά ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θα έπρεπε να περάσουν ένα απόκρημνο σημείο και θα έπρεπε να επιχειρήσουν κατάβασή με σχοινιά περίπου στα 1000 m για να τους προσεγγίσουν και στη συνέχεια να τους ανασύρουν.

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού δεν ήταν εύκολη

Από την αρχή κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο για να μπει το ελικόπτερο μέσα στο φαράγγι. Οι επίγειες δυνάμεις συνέχιζαν την κάθοδο στο φαράγγι όταν ο πιλότος από το super puma της Πυροσβεστικής μπόρεσε με μία διαρκή αλλά και συγχρόνως επικίνδυνη πτήση να μπει μέσα στο φαράγγι, να προσεγγίσει αρκετά το ζευγάρι και να μπορέσει λίγο μετά τις 10:00 να τους απεγκλωβίσει από το δύσκολο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί.

Επιχείρηση διάσωσης Ελβετών στο φαράγγι Γοργοποτάμου

Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο φαράγγι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, οι αναρριχητές ήταν έμπειροι και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, έχουν και άλλη φορά κάνει αναρρίχηση στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά για άγνωστους λόγους ένα χτύπημα στο πόδι στη γυναίκας, τους ανάγκασε να καθηλωθούν και να ζητήσουν βοήθεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ