Ελλαδα

Φωτιά στη Λαμία: Πολλαπλό το πύρινο μέτωπο, τέσσερις τραυματίες

Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Λαμία: Πολλαπλό το πύρινο μέτωπο, τέσσερις τραυματίες
© ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά στη Λαμία: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το πύρινο μέτωπο – Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη (26/7) έξω από τη Λαμία, όπου δύο πυροσβέστες και δύο πολίτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ εντολή εκκένωσης έχει ήδη δοθεί για τέσσερις οικισμούς.

Η πρώτη εστία φέρεται να ξεκίνησε από τη συνοικία του Αφανού, βρέθηκε ταχύτατα στο Κάστρο και στη συνέχεια αφού έκαψε σπίτια και αποθήκη, κατευθύνθηκε πίσω από το νεκροταφείο της Ξηριώτισσας φτάνοντας βόρεια της Νέας Μαγνησίας.

Οι φλόγες, υπό τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή κατευθύνονται προς Άνω Τιροθέα και στην περιοχή επιχειρούν δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας κι ένα ελικόπτερο Έρικσον. Στην κατάσβεση μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και μία ομάδα εφέδρων καταδρομέων.

Η Αστυνομία, διέκοωε την κυκλοφορία σε σημεία της περιφερειακής οδού Λαμίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuc8f6oanrep)

Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

Στο Κάστρο και στον Αφανό Λαμίας, ανάμεσα σε καιγόμενα δέντρα και σπίτια, τέσσερα άτομα να τραυματίστηκαν ελαφριά και μεταφέρθηκαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Ειδικότερα, ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες διακομίστηκαν με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείο Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς επικοινώνησε με το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ζήτησε να βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στα Επείγοντα και στις Κλινικές.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ως τη δυσκολότερη ημέρα του καλοκαιριού χαρακτήρισε ο αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, την Τετάρτη (26/7) ενημερώνοντας το κοινό για ενενήντα ενεργά μέτωπα φωτιάς. Λεπτομέρως ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε σε Βελεστίνο, Λαμία και Ρόδο.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο. Εκεί, όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι 2 πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στη μνήμη τους και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», ανέφερε αρχικά ο κ. Αρτοποιός και συνέχισε λέγοντας πως «η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά τα μέτωπα και σήμερα από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη του φετινού καλοκαιριού.

61 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα και είναι:

  • Στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 που ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και αν απαιτηθεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Στη συνέχεια, εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, προς την πόλη του Βόλου. Πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμη ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
  • Επίσης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάστρο Φθιώτιδας έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών, Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ομοίως και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας.
  • Στη Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε, τρείς φορές το 112 για εκκένωση οικισμών. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
  • Στην Κέρκυρα, επίσης οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού ήταν πολλές. Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί τέσσερις φορές το 112 για εκκένωση οικισμών. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από Βουλγαρία, ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούν 1 αεροσκάφος και 4 ελικόπτερα.

Κικίλιας: 594 πυρκαγιές σε 10 μέρες στην Ελλάδα

«Ζούμε τις πιο επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού, τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες 9 χώρες. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση» είπε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως σημείωσε, το τελευταίο 10ήμερο στη χώρα μας έχουν σημειωθεί 594 πυρκαγιές, μόνο σήμερα 61, με τις πιο επικίνδυνες σε Βελεστίνο Μαγνησίας και Κάστρο Φθιώτιδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ