Ελλαδα

Δύσκολη νύχτα σε Κορινθία και Βοιωτία - Μάχη με τις φλόγες

Σε επιφυλακή οι κρατικές υπηρεσίες

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πυρκαγιές: Δύσκολη νύχα αναμένεται για τους κατοίκους της Κορινθίας και της Βοιωτίας - Μαίνονται οι φωτιές

Μια δύσκολη ημέρα ξημερώνει αύριο για τους κατοίκους της Κορινθίας και της Βοιωτίας καθώς οι πυρκαγιές που μαίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας. Συνολικά 81 πυρκαγιές ξέσπασαν μέχρι αυτή την ώρα σήμερα Δευτέρα, σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι τέσσερις σε Ανατολική Αττική, Κορινθία και Βοιωτία, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα μέτωπα των πυρκαγιών, συμμετείχαν 544 πυροσβέστες και 198 οχήματα της πυροσβεστικής, 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, χωματουργικά των δήμων, της περιφέρειας και των ενόπλων δυνάμεων. Στις γενικότερες προσπάθειες συμμετείχαν τουλάχιστον 80 αστυνομικοί, κυρίως για την ανακατεύθυνση των οχημάτων, αλλά και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι έψαχναν πόρτα-πόρτα τα σπίτια για κατοίκους που ήθελαν να παραμείνουν για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι κρατικές υπηρεσίες παραμένουν σε γενική επιφυλακή καθώς η νύχτα σήμερα, αλλά και η αυριανή ημέρα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Λαγονήσι

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Πέτα, Κουβαράς, Λαγονήσι και Σαρωνίδα, δοκιμάστηκαν έντονα από το πύρινο μέτωπο το οποίο ξέσπασε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Η φωτιά, σύμφωνα με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ξεκίνησε από σπινθήρες που έπεσαν σε ξερόχορτα από κολώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της πυροσβεστικής, τουλάχιστον οκτώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, άλλα μικρότερες άλλα μεγαλύτερες, τέσσερα αυτοκίνητα, δύο ποιμνιοστάσια και δεκάδες στρέμματα με χαμηλή βλάστηση έχουν καεί. Ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει πιο ενδελεχής καταγραφή των ζημιών, αφού μέχρι και αυτή τη στιγμή, κύριο μέλημα των αρχών είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς και όχι η καταγραφή των ζημιών.

Αυτή την ώρα, ενεργό μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή, δεν υπάρχει. Ωστόσο υπάρχουν πολλές μικροεστίες τις οποίες προσπαθούν να σώσουν οι τουλάχιστον 160 πυροσβέστες που παραμένουν στα σημεία. Το θετικό είναι πως έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, βοηθώντας τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Στις επτά το πρωί, αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι ρίψεις νερού προκειμένου, εάν δεν αλλάξει κάτι κατά την διάρκεια της νύχτας, να σβήσουν όλα τα «καντηλάκια», όπως τα αποκαλούν οι πυροσβέστες. Δηλαδή, κορμοί δένδρων οι οποίοι καίγονται στο εσωτερικό τους, σιγά σιγά και αποτελούν ανά πάσα στιγμή εστίες πρόκλησης νέων πυρκαγιών.

Δύο συλλήψεις στην Βοιωτία

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στην Βοιωτία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Η φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα σε πευκόφυτη έκταση, ενώ οι δύο Έλληνες πραγματοποιούσαν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης. Η φωτιά εάν και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, καταστρέφουν το πλούσιο πευκοδάσος της περιοχής. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν δρόμοι τους οποίους να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης να γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Στόχος των στελεχών της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι να ανακοπεί η μανία της πυρκαγιάς προτού φτάσει στην Πάρνηθα. Για αυτό το λόγο τις τελευταίες ώρες στήνονται αντιπυρικές ζώνες προκειμένου με το πρώτο φως της ημέρας και με την βοήθεια των εναέριων μέσων, να καταφέρουν να αντιμετωπιστεί το μέτωπο. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η πυροσβεστική, το μέτωπο είχε μήκος, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, περίπου έξι χιλιόμετρα, ενώ τώρα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Και στην Βοιωτία, οι άνεμοι σήμερα έφταναν τα έξι ή και επτά μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των εναέριων μέσων.

Δυστυχώς, η καταστροφή στο πυκνό πευκοδάσος της περιοχής, λένε στελέχη της πυροσβεστικής, είναι πρωτοφανής.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Λουτράκι Κορινθίας

Δύσκολη όμως προμηνύεται η νύκτα και για τους κατοίκους της Κορινθίας, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Καλλιθέα, πήρε αμέσως τεράστιες διαστάσεις. Πρόκειται για ένα μέτωπο τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων, που απείλησε έξι συνολικά οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, όπως επίσης μια κατασκήνωση με 1200 παιδιά και εργαζόμενους αλλά και έναν οίκο ευγηρίας.

Προς το παρόν, δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ωστόσο, οι φλόγες προξένησαν φθορές σε τουλάχιστον τρία σπίτια, ενώ οι φλόγες πέρασαν στην κυριολεξία μέσα από τις αυλές δεκάδων άλλων σπιτιών, χωρίς ευτυχώς να τα καταστρέψουν.

Η κίνηση στην εθνική οδό αλλά και στην παλαιά εθνική οδό, εάν και είχε διακοπεί εξαιτίας των πυκνών καπνών, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Και σε αυτό το μέτωπο, εξαιτίας των ανύπαρκτων δασικών δρόμων, τα οχήματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το μέτωπο, με αποτέλεσμα οι φλόγες να γιγαντώνονται.

Εκατοντάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους μετατράπηκαν σε στάχτη με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την περιοχή των Ισθμιών. Ήδη πυροσβέστες και πολιτική προστασία έχουν στήσει αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που μαίνεται εντελώς ανεξέλεγκτο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ