Ελλαδα

Πύρινος εφιάλτης σε Αττική και Κορινθία: Ολονύχτια μάχη σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια

Ανεξέλεγκτα μέτωπα πολλών χιλιομέτρων - Αγωνία για την Πάρνηθα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πύρινος εφιάλτης σε Αττική και Κορινθία: Ολονύχτια μάχη σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στα τρία πιο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς, στη Σαρωνίδα, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, καλούνται να δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής,καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη για τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι, Σαρωνίδα, Καπαρέλλι και Δερβενοχώρια, όπου δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.27 στον Νέο Κουβαρά Αττικής, κατευθύνθηκε προς οικισμό Πέτα και στις 14.37 έφτασε στους οικισμούς Μελισσουργό και Τραμπουριά.

Στις 15.07 άρχισε να απειλεί Λαγονήσι, Σαρωνίδα Ανάβυσσο και λόγω των ανέμων κάλυψε απόσταση 12 χιλιομέτρων μέσα δύο ώρες.

Πέντε προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Μητσοτάκης για φωτιές: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μάχη με τις φλόγες στο Λουτράκι

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη φωτια που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) στο Λουτράκι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν προχωρήσει σε απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Δεκάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτοδασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

«Το μέτωπο ειναι τεράστιο, χιλιόμετρα, έχουν ξεκινήσει οι πυρκαγιές κοντά στο Λουτράκι και πλέον έχουν περάσει τον προαστιακό και έχει περάσει η φωτιά στο Καλαμάκι, στο παραλιακό τμήμα της Κορινθίας που είναι αυτό το χωριό. Έχουν γίνει ήδη καταστροφές σπιτιών, υπάρχουν διαμαρτυρίες κατοίκων που χάνουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Προληπτικά χρειάστηκε να εκκενωθούν παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες φιλοξενούσαν 1.500 παιδιά αλλά και ένα κέντρο αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα.

Μέχρι τη δύση του ηλίου από αέρος συνέδραμαν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν νωρίτερα δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο CL-415, ένα ελικόπτερο CHINOOK, 2 Προωθητές Γαιών, 1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», 1 PZL και 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, 45 αστυνομικοί βρίσκονται στο μέτωπο και μέχρι στιγμής έχουν συνδράμει σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu4oe712nh75)

Αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπίτι-σπίτι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίτερα.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις χερσαίες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. 

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Δερβενοχώρια: Ανθρώπινο τείχος να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, στη Βοιωτία, κοντά στα όρια με την Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu4o45jibjvt)

Φιλοξενία πληγέντων από τις σημερινές φωτιές

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

(1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

(2) Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ