Ελλαδα

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λουτράκι - Νέα εκκένωση οικισμού, επί ποδός για τα διυλιστήρια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Λουτράκι
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Λουτράκι: Νέα εκκένωση οικισμού - Απειλούνται τα διυλιστήρια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Αντιμέτωποι με διάσπαρτες ενεργές εστίες και συνεχείς αναζοπυρώσεις βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι στο Λουτράκι, με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση και σπίτια.

Οι φλόγες ξεκίνησαν από την Καλλιθέα χθες Δευτέρα (17.7), με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει στο διάβα της τουλάχιστον δέκα κατοικίες μέχρι στιγμής, ενώ νωρίτερα απειλήθηκαν σπίτια και στον Άγιο Χαράλαμπο.

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 43 οχήματα και 4 ελικόπτερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι δυσχερείς άνεμοι έχουν δυσκολέψει τις αδιάκοπες προσπάθειες κατάσβεσης, ωστόσο την τελευταία ώρα έχουν ελαφρώς εξασθενίσει και το βράδυ θα φτάσουν τα 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Σε επιφυλακή για τα διυλιστήρια

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Γλυκιάς Ζωής, που βρίσκεται κοντά στα διυλιστήρια Κορίνθου, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Καλούνται να κινηθούν προς τους Αγίους Θεοδώρους.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Χαρίλαο Βυτινιώτη, η φωτιά πλησιάζει στα διυλιστήρια και έχει φτάσει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας εξήγησε ότι το μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού». «Μεσολαβούν οι παράδρομοι, η εθνική οδός, ο προαστιακός, η παλιά εθνική οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Πριν λίγο, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.  

«Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Πρόσθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, ότι «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Δραματική η κατάσταση

Νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος Λουτρακίου αντιμετωπίζουν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Τραγικές είναι οι στιγμές και για τους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Χαραλάμπουw, οπου οι φλόγες καταστρέφουν τα σπίτια της περιοχής.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Καλλιθέας έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο έξι οικισμούς της Κορινθίας και τώρα καταστρέφει τις περιουσίες πολιτών και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν δείχνει να περιορίζεται.

Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς είναι τέτοιο που λιώνουν μεταλλικές κολώνες εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι στέγες των σπιτιών τυλίγονται στις φλόγες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5bjdjq8ay9)

Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ οι αστυνομικοί πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες αναζητώντας πολίτες οι οποίοι έχουν παραμείνει για να σώσουν τις περιουσίες τους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι τέτοια που κανείς, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φλόγες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες Δευτέρα (17.7) και κατακαίει μέχρι αυτή την ώρα τις γύρω περιοχές. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο Facebook, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ