Ελλαδα

Απελπισία στο Λουτράκι: «Βοήθεια, θέλουμε εναέρια μέσα» λέει ο δήμαρχος στην ATHENS VOICE

Επί ποδός για τα διυλιστήρια

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Λουτράκι
© EUROKINISSI

Φωτιά στο Λουτράκι: Κοντά στα διυλιστήρια οι φλόγες, καθώς στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι - Έκκληση του δημάρχου για εναέρια μέσα

Έκκληση για συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης κάνει μέσω της ATHENS VOICE o δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Γεώργιος Γκιώνης, για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται εκτός ελέγχου από χτες, Δευτέρα, (17/7).

Ο κ. Γκιώνης τονίζει ότι λείπουν τα εναέρια μέσα από το Λουτράκι, αν και αναγνωρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά επιχειρούν στην άλλη φωτιά στα Δερβενοχώρια και στη Μάνδρα. «Χρειαζόμαστε βοήθεια, περισσότερα εναέρια μέσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 43 οχήματα και 4 ελικόπτερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό. Ανά διαστήματα βοηθούν και δύο αεροσκάφη, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους όμως να έχει επικεντρωθεί κυρίως στο πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια και στη Δυτική Αττική.

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, στο Λουτράκι οι άνεμοι είναι λίγο πιο εξασθενημένοι και το βράδυ θα φτάσουν τα 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Κοντά στις εγκαταστάσεις Motor Oil η φωτιά

Όπως σημειώνει ο κ. Γκιώνης, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τα διυλιστήρια και δεν αποκλείται οι φλόγες να έχουν φτάσει εκεί μέχρι να βραδιάσει, καθώς στην περιοχή φυσάει πολύς αέρας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Χαρίλαο Βυτινιώτη, η φωτιά πλησιάζει στα διυλιστήρια και έχει φτάσει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις.

Πάντως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, φαίνεται να ελέχθηκαν οι φλόγες που κινούνταν προς τις εγκαταστάσεις της Motor Oil, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες εναέριων μέσων.

1χμ από την Motor Oil Nikalexandros Korfoxiliwtis

Posted by Sterea economy on Tuesday, July 18, 2023

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Γλυκιάς Ζωής, που βρίσκεται κοντά στα διυλιστήρια Κορίνθου, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Εκτός των άλλων, ο δήμαρχος Λουτρακίου αναφέρει στην ATHENS VOICE ότι οι φλόγες είναι δίπλα στις γραμμές του Προαστιακού, αλλά και πολύ κοντά στην Εθνική Οδό. Γι' αυτό τον λόγο εξάλλου, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του Προαστιακού από το μεσημέρι, ενώ γύρω στις 7 το απόγευμα έκλεισε η νέα και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Aπό τη μεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού». «Μεσολαβούν οι παράδρομοι, η εθνική οδός, ο προαστιακός, η παλιά εθνική οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου», ανέφερε ο κ. Βυτινιώτης. Πρόσθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, ότι «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Κάηκαν σπίτια

Οι φλόγες ξεκίνησαν από την Καλλιθέα χθες Δευτέρα (17/7), με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει στο διάβα της τουλάχιστον δέκα κατοικίες μέχρι στιγμής, ενώ κάηκαν σπίτια και στον Άγιο Χαραλάμπους.

Φωτιά στο Λουτράκι
© EUROKINISSI

Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς είναι τέτοιο που λιώνουν μεταλλικές κολώνες εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι στέγες των σπιτιών τυλίγονται στις φλόγες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ οι αστυνομικοί πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες αναζητώντας πολίτες οι οποίοι έχουν παραμείνει για να σώσουν τις περιουσίες τους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι τέτοια που κανείς, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φλόγες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες Δευτέρα (17/7) και κατακαίει μέχρι αυτή την ώρα τις γύρω περιοχές. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο Facebook, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ