Ελλαδα

Άνιση μάχη με τις φλόγες στη Νέα Ζωή Μάνδρας, νέες εκκενώσεις οικισμών

«Θα φτάσει στη θάλασσα» o φόβος που εκφράζει στην ATHENS VOICE ο δήμαρχος

Σοφία Χαλδαίου
Σοφία Χαλδαίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Δυτική Αττική
© SOOC/Aris Oikonomou

Το πιο δύσκολο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αττική, όπου έχουν καεί σπίτια στη Δημοτική Ενότητα Μάνδρας - «Θα φτάσει στη θάλασσα» o φόβος που εκφράζει στην ATHENS VOICE ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης

Ένας πύρινος εφιάλτης εκτυλίσσσεται στη Νέα Ζωή, στον οικισμό Τσακάλι και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, όπου σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη φωτιά που μαίνεται από χθες το μεσημέρι στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, η οποία έχει εισέλθει και κατακαίει πλέον τη Δυτική Αττική.

Όπως αναφέρει στην ATHENS VOICE o δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να περιορίσουν χθες το βράδυ το πύρινο μέτωπο που ερχόταν από τη Βοιωτία. Ωστόσο, από τις 4 τα ξημερώματα και με το πρώτο φως της ημέρας, η φωτιά ξέφυγε και κατέκαψε το παρθένο δάσος της Κιάφας.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στη Νέα Ζωή, όπου έχουν καεί σπίτια, και στο δάσος της Κιάφας γύρω από τη Μονή της Παναγιάς Γοργοεπηκόου, όπου νωρίτερα εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν τις μοναχές.

Ο κ. Στάθης εξέφρασε με απαισιοδοξία την άποψη ότι η πυρκαγιά «θα φτάσει στη θάλασσα για να σβήσει».

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, «ήχησε» το 112 στη Νέα Πέραμο, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα. 

Νωρίτερα, στις 19:09 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Ελευσίνα των περιοχών του Λουτρόπυργου, της Άνω Βλυχάδας, του συνοικισμού Όθωνα και της Ευταξίας.

Έχουν εκκενωθεί επίσης από νωρίς το μεσημέρι οι οικισμοί Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρι, Κιάφα, Τσακάλι και Ποντίων, καθώς η πύρινη λαίλαπα κινείται δυτικά προς τον οικισμό Κιάφα, όπου έχει σημάνει συναγερμός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5dz5xsttah)

Στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων έχει επικεντρωθεί ο κύριος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 75 οχήματα, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Σημειώνεται πάντως ότι τα αεροσκάφη συνδράμουν ανά διαστήματα και στα άλλα πύρινα μέτωπα στο Λουτράκι και στη Σαρωνίδα (με το τελευταίο να είναι -ανεπίσημα- σε ύφεση).

Στη φωτιά της Μάνδρας, επιχειρούν εδώ και τρεις ώρες οι «αίαντες» της αστυνομίας, τα ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται κατά βάση σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Οι «αίαντες» μπορούν να εκτοξεύσουν νερό τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την κατάσβεση μικροεστιών. 

Στην Μάνδρα οι άνεμοι από τις 9 το βράδυ και μετά θα διατηρηθούν στα 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα πέσει πολύ κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Καλύτερη η εικόνα στον Νέο Πόντο Μαγούλας

Πύρινο μέτωπο υπάρχει και στη Μαγούλα, το οποίο όμως είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, δήλωσε στην ATHENS VOICE ότι νωρίτερα απειλήθηκε ο οικισμός του Νέου Πόντου Μαγούλας, τον οποίο όμως έσωσαν οι κάτοικοί του και εθελοντές καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθιες.

Ο κ. Οικονόμου αφήνει αιχμές για την απουσία των εναέριων μέσων: «Δεν υπήρξε έγκαιρη επέμβαση από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Με τη βοήθεια του κόσμου, σώσαμε τον Νέο Πόντο. Πριν λίγο (σσ. γύρω στις 18:30 της Τρίτης) ήρθαν τα εναέρια επιτέλους. Η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη εδώ».

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν απειλούνται τα διυλιστήρια ούτε κάποιο από τα εργοστάσια στη δημοτική ενότητα Ελευσίνας.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

H Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  1. Επί της οδού Φυλής από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών
  2. Επί της επαρχιακής οδού Οινόης - Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν
  3. Επί τις επαρχιακής οδού Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα
  4. Επί των εξόδων της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και προς Μάνδρα
  5. Επί της οδού Αγίας Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών.

Tέλος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη νέα και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω των δύο πύρινων μετώπων στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ