Ελλαδα

«Η μητέρα ήταν ψύχραιμη δεδομένων των συνθηκών»: Η κατάθεση εντατικολόγου στη δίκη Πισπιρίγκου

Τι κατέθεσε η γιατρός του Ωνασείου που υποδέχθηκε την Τζωρτζίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούλα Πισπιρίγκου
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ρούλα Πισπιρίγκου - Δίκη: Η κατάθεση της εντατικολόγου του Ωνασείου για την κατάσταση της Τζωρτζίνας και τους σπασμούς

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίζεται. Στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρέθηκε σήμερα (9.6) η παιδίατρος - εντατικολόγος στο Ωνάσειο, Σταυρούλα Μπούντα. Η γιατρός κατέθεσε ότι παρέλαβε «ένα παιδί καρδιοαναπνευστικά σταθερό. Ήταν ένα παιδί με σοβαρότατο νευρολογικό πρόβλημα. Καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας η Τζωρτζίνα δεν προβλημάτισε».

Η γιατρός κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ημέρα εισαγωγής της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο, ημέρα που η ίδια εφημέρευε, καθώς και για την επομένη οπότε το παιδί έκανε ένα επεισόδιο σπασμών: «Την επόμενη λίγο πριν τις οκτώ έκανε ένα επεισόδιο σπασμών, με προσήλωση βλέμματος, καταγράψαμε κορεσμό 90 και χορηγήθηκε οξυγόνο. Βασικό σε αυτό είναι να λυθεί το επεισόδιο πριν περάσουν 30 λεπτά. Χρειαζόταν υποστήριξη με ambu (για τεχνητή αναπνοή). Λίγο πριν την παρέλευση του 20λεπτου ανταποκρίθηκε. Τη στιγμή που εκδήλωσε τους σπασμούς είχε πυρετό πάνω από 39. Ο πυρετός πυροδότησε τους σπασμούς. Στη συνέχεια, το παιδί παρέμεινε διασωληνωμένο και σταθερό», είπε η μάρτυρας.

Τι κατέθεσε παιδίατρος για την ενημέρωση της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με την κατάσταση του παιδιού

Η γιατρός αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε στη μητέρα τηλεφωνικά και εν συνεχεία τις επόμενες ημέρες δια ζώσης: «Τη μητέρα την είχα δει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Ερχόταν συχνά, την ενημέρωνα. Είχαν επιτραπεί και κάποιες επισκέψεις τις απογευματινές ώρες. Τον πατέρα τον είχα δει αλλά δεν είχα κάποια συζήτηση».

Πρόεδρος: Τα αίτια των σπασμών ποια είναι;

Μάρτυρας: Είναι πολλαπλά. Άπτεται της ειδικότητας των παιδονευρολόγων.

Πρόεδρος: Τα συμπτώματα ποια είναι;

Μάρτυρας: Υπάρχουν κατηγορίες. Υπάρχουν και σπασμοί στα πλαίσια συνδρόμων.

Πρόεδρος: Τι βλέπετε για να πείτε ότι είναι σπασμοί;

Μάρτυρας: Είναι κινήσεις άκρων. Μπορεί να συμμετέχει όλο το σώμα. Πρόκειται για ακούσιες κινήσεις στο σώμα που είναι παθολογικές.

Πρόεδρος: Έχετε καταθέσει για μία συζήτηση που κάνατε με τη μητέρα;

Μάρτυρας: Είδα τη μητέρα την επομένη των σπασμών. Προσπάθησα να καταλάβω, να δω τι είχε συμβεί στο σπίτι (όταν είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο). Μου είπε πως στο σπίτι η Τζωρτζίνα ήταν ξαπλωμένη, έτρεμε και είπε «μαμά τρέμω τρέμω». Αυτό δεν είναι σπασμοί, διότι είχε επικοινωνία. Μου απάντησε ότι μετά την έχασε. Κάπου εκεί σταμάτησε η συζήτησή μας.

Πρόεδρος: Τι εννοείται; Αυτό δεν αξιολογείται ιατρικά;

Μάρτυρας: Δεν αξιολογείται ως επεισόδιο σπασμών.

Σε ερώτηση για την εν γένει συμπεριφορά της μητέρας, η μάρτυρας είπε πως «ήταν πολύ ψύχραιμη δεδομένων των συνθηκών».

Υπεράσπιση: Είπατε πριν για τη συμπεριφορά της μητέρας ότι σας φάνηκε ψύχραιμη. Στην κατάθεσή σας στη ΓΑΔΑ λέτε πως όταν ενημερώσατε τη μητέρα τηλεφωνικά για το επεισόδιο σπασμών η μητέρα ήταν ανήσυχη και αναστατωμένη. Αυτό σας φαίνεται ψύχραιμη;

Μάρτυρας: Η μητέρα στις συνομιλίες μας ήταν πάντα ψύχραιμη. Στην τηλεφωνική μας συνομιλία ακούστηκε ανήσυχη…

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίζεται στις 19 Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ