Ελλαδα

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο στον «ψευτογιατρό» της Θεσσαλονίκης

Πώς δρούσαν οι κατηγορούμενοι

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ψευτογιατρός»: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο
ΑΡΧΕΙΟ © Unsplash / Sasun Bughdaryan

«Ψευτογιατρός» - Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο άσκησε η εισαγγελέας

Ποινική δίωξη σε βάρος του «ψευτογιατρού» που υποσχόταν θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και απομυζούσε μεγάλα χρηματικά ποσά άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πρόκληση σωματικών βλαβών και απάτη κατ’ εξακολούθηση τόσο στον ίδιο, όσο και βάρος του Γερμανού γιατρού συνεργάτη του.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπατηθέντων πολιτών από τον ψευτογιατρό της Θεσσαλονίκης. Οι αρχές, έπειτα από καταγγελία θύματος, ερευνούν πέντε θανάτους ανθρώπων, οι οποίοι είχαν πληρώσει υπέρογκα ποσά, είχαν πάει σε δήθεν εξειδικευμένο γιατρό της Γερμανίας και ακολουθούσαν θεραπείες που, όπως καταγγέλεται, δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας.

Οι έρευνες εισαγγελικών αρχών ξεκίνησαν πριν από το 2019, έπειτα από καταγγελία μιας γυναίκας. Ο Έλληνας –δήθεν γιατρός– Δ.Τ. εμφανιζόταν ως ειδικός στην αντιμετώπιση βαρύτατων μορφών σε προχωρημένα στάδια συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας για τα οποία η επιστημονική κοινότητα δεν έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να βρει απαντήσεις. Οι δύο όμως καταγγελόμενοι, διέδιδαν πως αυτοί είχαν βρει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και έκαναν καλά τους ασθενείς τους.

Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο υπήρχε διαρκής συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών διωκτικών αρχών.

Πώς δρούσαν οι κατηγορούμενοι

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο Έλληνας κατηγορρούμενος εμφανιζόταν, από το 2009, ως νευρολόγος, φυσικοθεραπευτής ή ειδικός ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Εντόπιζε τα θύματά του και τα έφερνε σε επαφή με τουλάχιστον ένα άτομο στη Γερμανία, που τον παρουσίαζε ως πρωτοπόρο γενετιστή. Οι θεραπείες που έταζαν στα ανυποψίαστα θύματά τους ήταν κατά βάση θεραπείες με βάση τα βλαστοκύτταρα.

Πολλοί ασθενείς φαίνεται οτι είχαν αναγκαστεί να πάνε στη Γερμανία για δήθεν εξιδικευμένες εξετάσεις. Τους χορηγούσαν σκευάσματα, ορισμένα από τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του ψευτογιατρού, τα οποία από τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις δεν φαίνεται να έχουν την παραμικρή φαρμακευτική δράση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των θυμάτων ή συγγενών τους, χρέωναν περίπου 300 ευρώ την κάθε αμπούλα αυτής της πρωτοποριακής θεραπείας.

Βέβαια, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες θυμάτων και συγγενών, ουδέποτε είδε κάποιος από τους παθόντες, βελτίωση της κατάστασης της υγείας.

Έφοδοι της αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι αστυνομικοί αργά το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποίησαν εξόδους σε Καλύβια Αττικής και σε οικίες στη Θεσσαλονίκη. Στο σπίτι του ψευτογιατρού στην Αττική, φέρεται να βρέθηκαν ιατρικά σκευάσματα που αναλύθηκαν και δεν έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, έγγραφα με ονόματα πελατών και έγγραφα με οικονομικές κινήσεις τα οποία αναλύονται.

Οι Έλληνες αστυνομικοί αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών και από τους Γερμανούς συναδέλφους τους, στους οποίους έδωσαν συγκεκριμένες πληροφορίες για κλινικές και ιατρεία στα οποία πήγαιναν τα ανυποψίαστα θύματα, ο δήθεν γενετιστής και ο Έλληνας ψευτογιατρός. Επίσης, έχουν ζητηθεί οι οικονομικές κινήσεις συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους φαίνεται οτι κατέθεσαν χρήματα θύματα των δύο απατεώνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ