Μουσικη

Πέθανε ο Ντέιβιντ Κρόσμπι των Crosby, Stills, Nash & Young

Σε ηλικία 81 ετών, ήταν και ιδρυτικό μέλος των Byrds

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Ντέιβιντ Κρόσμπι των Crosby, Stills & Nash
O Ντέιβιντ Κρόσμπι © Flickr/David Gans

Πέθανε ο Ντέιβιντ Κρόσμπι των  Crosby, Stills, Nash & Young 

Πέθανε ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, από τις ηγετικές φιγούρες της καλιφορνέζικης τραγουδοποιίας των seventies, ένας από τους τέσσερις Crosby, Stiils, Nash and Young, σε ηλικία 81 ετών. Tο άλμπουμ του συγκροτήματος “Déjà Vu” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1970, θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους του rock, ένας από τους δίσκους που άλλαξε τον κόσμο της μουσικής.

Η σύζυγός του εξέδωσε δήλωση στο Variety, γράφοντας: «Με μεγάλη θλίψη, μετά από μακρά ασθένεια, ο αγαπημένος μας Ντέιβιντ Κρόσμπι απεβίωσε. Ήταν με αγάπη περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και αδελφή ψυχή του και τον γιο του. Αν και δεν είναι πια εδώ μαζί μας, η ανθρωπιά και η ευγενική του ψυχή θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από τη θρυλική μουσική του. Ειρήνη, αγάπη και αρμονία σε όλους όσους γνώρισαν τον Ντέιβιντ και σε όσους άγγιξε. Θα μας λείψει πολύ. Αυτή τη στιγμή, με σεβασμό και ευγένεια ζητάμε να μείνουμε μόνοι μας καθώς θρηνούμε και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη βαθιά μας απώλεια. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και τις προσευχές».

Ο Κρόσμπι εντάχθηκε στους Byrds το 1964. Έκαναν την πρώτη τους νούμερο ένα επιτυχία τον Απρίλιο του 1965 με τη διασκευή του «Mr. Tambourine Man» του Μπομπ Ντίλαν. Ο Κρόσμπι συμμετείχε στα πέντε πρώτα άλμπουμ των Byrds και ήταν παραγωγός στο άλμπουμ επανένωσης της αρχικής σύνθεσης το 1973. Το 1967 συνόδευσε τους Buffalo Springfield στη σκηνή του Monterey Pop Festival, γεγονός που συνέβαλε στην αποπομπή του από τους Byrds.

Στη συνέχεια, δημιούργησε τους Crosby, Stills & Nash το 1968 με τον Στίβεν Στίλς (των Buffalo Springfield) και τον Γκρέιαμ Νας των Hollies. Μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ τους οι CSN κέρδισαν το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη του 1969. Ο Νιλ Γιάνγκ προσχώρησε στο συγκρότημα για ζωντανές εμφανίσεις, η δεύτερη συναυλία τους ήταν το Woodstock, πριν ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους Déjà Vu. Με σκοπό να είναι ένα γκρουπ που θα μπορούσε να συνεργάζεται ελεύθερα, ηχογράφησαν τρία χρυσά άλμπουμ στη δεκαετία του 1970, ενώ ο πυρήνας του τρίο των CSN παρέμεινε ενεργός από το 1976 έως το 2016. Οι επανενώσεις των CSNY πραγματοποιήθηκαν σε κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2000.

Ο Κρόσμπι έγραψε ή συνέγραψε τα «Lady Friend», «Everybody's Been Burned», και «Eight Miles High» με τους Byrds και τα «Guinnevere», «Wooden Ships», «Shadow Captain» και «In My Dreams»  με τους Crosby, Stills & Nash. Έγραψε το «Almost Cut My Hair» και το ομώνυμο κομμάτι «Déjà Vu» για το ομώνυμο άλμπουμ των Crosby, Stills, Nash & Young το 1970. 

Κυκλοφόρησε έξι σόλο άλμπουμ, εκ των οποίων το πρώτο το «If I Could Only Remember My Name», έφτασε στο Νο. 12 το 1971. Στο άλμπουμ μετείχαν μεταξύ άλλων οι Τζόνι Μίτσελ, μέλη των Jefferson Airplane, των Grateful Dead και των Santana.

Ο Κρόσμπι εισήχθη δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame: μία φορά για τη δουλειά του στους Byrds και άλλη μία για τη δουλειά του με τους CSN. Πέντε άλμπουμ στα οποία συνέβαλε περιλαμβάνονται στο Rolling Stone's The 500 Greatest Albums of All Time, τρία με τους Byrds και δύο με τους CSN(Y). 

O Kρόσμπι ο οποίος ήταν μια από τις προσωποποιήσεις του τρόπου ζωής της δεκαετίας του '60 με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, πάλεψε με τον εθισμό για πολλά χρόνια. Η εντυπωσιακή σύλληψή του το 1982 στο Τέξας με κατηγορίες για ναρκωτικά και όπλα οδήγησε σε πεντάμηνη παραμονή στη φυλακή το 1986. Κατεστραμμένος από χρόνια κατάχρησης κοκαΐνης και αλκοόλ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος το 1994.

Laughing

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ