- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κρούσματα HIV/AIDS στην Ελλάδα - Φόβοι για αύξηση των μολύνσεων - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Έντονη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καταγραφές αυξημένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV/AIDS στα αμέσως προσεχή έτη, και ιδιαιτέρως σε μετανάστες, χρήστες ενεσίμων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), ετεροφυλόφιλους άνδρες και σε γυναίκες, εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης και των σχετικών ανατροπών, τις οποίες προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού στη λειτουργία των μονάδων ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Ελλάδα.
Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων σήμερα, Τρίτη (22/11) σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), Γιώργος Λαζανάς, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ) και του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Χαράλαμπος Γώγος, καθώς και η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώτα Τουλούμη, με αφορμή την πραγματοποίηση του 34ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί στις 25 - 27 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη χώρα μας, κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Οκτωβρίου 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά της λοίμωξης HIV/AIDS, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε δηλωθεί κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
Οι ειδικοί γιατροί ζήτησαν, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την κατάργηση του νόμου, ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή self test για τη διάγνωση του HIV/AIDS στη χώρα μας, και κάλεσαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προχωρήσει στην κατάρτιση της σχετικής εισήγησης προς το Υπουργείο Υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο
Ενισχυθήκαν οι δυνάμεις, 11 εναέρια κα 82 πυροσβέστες
Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών
Ο ΟΣΕΘ ανακοίνωσε τον νέο συγκοινωνιακό σχεδιασμό - Νέες γραμμές και τροποποιήσεις υφιστάμενων δρομολογίων
Το Σάββατο αναμένεται η μεγαλύτερη κίνηση, με 25 δρομολόγια και 31.392 επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά
11 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες
Πέρσι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι πραγματοποίησαν συνολικά 2,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα ελληνικά νησιά
Δημοσιογράφοι κορυφαίων διεθνών μέσων ανακαλύπτουν τη μαγεία του ελληνικού νησιού
Οι έλεγχοι για παράνομη κατάληψη αιγιαλού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση
Ζητά εντατικοποίηση των μέτρων - Αναμένεται κορύφωση της διασποράς
Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις Σαμαρά, Σπίρτζη και Κεσσέ
Ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο - Παράδοση μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Στο Α' Νεκροταφείο ο Αντώνης Σαμαράς, η σύζυγός του Γεωργία Κρητικού και ο γιος τους
Αυτοψία Νίκου Ταχιάου στους 5 νέους σταθμούς - Στόχος η εμπορική λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα
Μπαράζ αυθαιρεσιών σε νησιά
Τρίτος δημοφιλέστερος μεσογειακός προορισμός η χώρα μας
Ο ρόλος που της αποδίδεται στην υπόθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.