Ελλαδα

Ναυάγιο Κυθήρων - Δήμαρχος: «Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα»

Η επιχείρηση των διασωστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο Κυθήρων: Σοκαριστική η περιγραφή του Δημάρχου στην ΕΡΤ για την τιτάνια επιχείρηση διάσωσης
Επιχείρηση του Λιμενικού © Εurokinissi

Το ναυάγιο στα Κύθηρα και η περιγραφή του Δημάρχου για τα θύματα και την τιτάνια επιχείρηση διάσωσης

Για όσα συγκλονιστικά σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στα Κύθηρα όταν ένα ιστιοφόρο με 95 παράτυπους μετανάστες έπεσε στα βράχια κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου, με τουλάχιστον δύο σορούς να έχουν εντοπιστεί, μίλησε ο δήμαρχος του νησιού ο οποίος περιέγραψε όσα είδε λέγοντας «μπροστά μου πνίγηκαν 5 άτομα». Την ίδια ώρα τους 17 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λέσβο με τους 16 να είναι γυναίκες και ένα αγόρι κάτω των 20 ετών να είναι το 17ο θύμα.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».

«Τα σκάφη με τα οποία τους στέλνουν από την Τουρκία είναι κινητές βόμβες» είπε ο Δήμαρχος Κυθήρων καθώς όπως τόνισε «είναι μικρά ιστιοπλοϊκά τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν πάνω από 15 με 20 άτομα μέσα κι έχουν 100».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μάλιστα, ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας κατέβηκε με κίνδυνο της ζωής του στο σημείο που ήταν εγκλωβισμένοι μετανάστες για να συντονίσει και να βοηθήσει. Κατά τον αυτόπτη μάρτυρα ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν νεαρές γυναίκες, νεαροί άνδρες και 2-3 παιδιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης στα Κύθηρα έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 80 αλλοδαποί εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ