- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γκάγκα: Θα γιορτάσουμε το Πάσχα αλλά με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας
«Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους»
Για τρίτη χρονιά θα γιορτάσουμε το Πάσχα με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά πιο κοντά στην κανονικότητα, σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα
«Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή και με μάσκες στους κλειστούς χώρους. Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι σταδιακά και προσεκτικά και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση. «Ύστερα από δύο χρόνια, υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής πίεσης», αναφέρει η κ. Γκάγκα, «όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Οφείλουμε όμως να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί, για τον εαυτό μας και για τους αγαπημένους μας, ιδίως αν αυτοί ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα. Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται από την πρώτη στιγμή στην ατομική ευθύνη - παράλληλα με τη συλλογική και την πολιτική. Χωρίς την συμβολή του καθένα από εμάς, δεν μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση της πανδημίας. Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την αρχή επέδειξε υψηλό αίσθημα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής ευθύνης, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας το εμβόλιο. Γι' αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους πολίτες για την προσπάθειά τους».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τονίζει ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και οι αποφάσεις ακολουθούν τις επιστημονικές εισηγήσεις. Σχετικά με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 η κ. Γκάγκα αναφέρει ότι «η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς το χρόνο εμφάνισης ούτε βέβαια ως προς τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ακούμε τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών και προχωρούμε αναλόγως". Σε ό,τι αφορά το τέλος της πανδημίας, "είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Γκάγκα για το ΕΣΥ: «Ανταπεξέρχεται σε πολλαπλά πανδημικά κύματα εδώ και δύο χρόνια. Η εμπειρία είναι πλέον μεγαλύτερη»
Αναφορικά με την προετοιμασία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κύματος πανδημίας το Φθινόπωρο, η κ. Γκάγκα τονίζει: «Το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται σε πολλαπλά πανδημικά κύματα εδώ και δύο χρόνια. Η εμπειρία είναι πλέον μεγαλύτερη, ενώ το σύστημα έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».
Προσθέτει ότι «η πανδημία ανέδειξε ακόμη πιο έντονα τη σημασία και αξία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς, επαναπροσδιόρισε τη σχέση γιατρού - ασθενούς και νοσηλευτή - ασθενούς και έβαλε ξανά στο επίκεντρο τη μεγάλη δύναμη του ΕΣΥ, που δεν είναι άλλη από τους ανθρώπους του. Για αυτούς τους ανθρώπους και για όλους τους πολίτες που εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα νέο πιο ανθρώπινο, πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό ΕΣΥ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Οι δικαστές έδωσαν όνομα, τόπο βάπτισης και όρισαν διατροφή σε υπόθεση διαζευγμένων γονέων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.