Ελλαδα

Πάσχα 2022: Γιατί η εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται «βουβή» ή «κουφή»

Τι αναφέρουν τα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλησία
Εκκλησία εν μέσω κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πάσχα 2022: Ποιος είναι ο λόγος που αποκαλείται «βουβή» ή «κουφή» η εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Βουβή» ή «κουφή» ονομάζεται η εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Χαρακτηρισμός ο οποίος έχει απόλυτη βάση σύμφωνα με τα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας.

H έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζεται «Εβδομάδα των Βαϊων». Για έξι μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων η λατρεία της Εκκλησίας μας ωθεί ν’ ακολουθήσουμε το Χριστό.

Τότε είναι που αναγγέλλει τον θάνατο και την ανάσταση του φίλου Του και αρχίζει κατόπιν το ταξίδι Του προς τη Βηθανία και την Ιερουσαλήμ.

Η συγκεκριμένη εβδομάδα περνά για τους πιστούς με πνευματική περισυλλογή πάνω στην ερχόμενη συνάντηση του Χριστού με το θάνατο. Πλησιάζει η «ώρα του Χριστού» για την οποία τόσο συχνά μιλούσε πριν τη Σταύρωσή του.

Γιατί αποκαλείται «βουβή» ή «κουφή» η εβδομάδα

Ο ελληνικός λαός αποκαλεί την εβδομάδα αυτή «κουφή» η «βουβή» με μοναδική δικαιολογία ότι την Εβδομάδα αυτή δεν τελούνται Ακολουθίες και ως εκ τούτου ούτε η καμπάνα σημαίνει.

Παλαιότερα αυτός ο χαρακτηρισμός αποδιδόταν και από τους ίδιους τους ιερείς ως μια δικαιολογημένη ίσως προσπάθεια για λίγη ξεκούραση λίγο πριν τον μεγάλο κόπο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Το Τυπικό της Εκκλησίας μας, υπαγορεύει και αυτήν την Εβδομάδα τις Ακολουθίες που τελούνται καθ’ όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή Μεσονυκτικό Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό το πρωί, το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα.

Η μοναδική Ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ