- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε ξεκινά η χορήγηση - Οι ασθενείς
Ποιοι έχουν προτεραιότητα - Πώς γίνεται η επιλογή - Πόσο κοστίζουν
Μονοκλωνικά αντισώματα θα λάβουν ασθενείς με κορωνοϊό σε 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα από αυτήν Παρασκευή, που ξεκινά η χορήγησή τους. Ποιοι έχουν προτεραιότητα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα αρχίσουν να χορηγούνται σε ασθενείς με κορωνοϊό την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν θεραπεία κατά της Covid-19.
Πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων σε ασθενή, ο οποίος είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Η θεραπεία γίνεται με ενέσεις σε νοσοκομείο, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο ο ασθενής να παραμείνει εκεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη.
Μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλα πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα, ώστε να λάβουν μονοκλωνικά αντισώματα. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα αρχίσει να λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα της ΕΙΔΙΚΑ.
Ο γιατρός θα μπορεί να μπαίνει και να κάνει την αίτηση για να ξεκινήσει σε ασθενή του η συγκεκριμένη θεραπεία. Η προτεραιοποίηση γίνεται με αλγόριθμο, ωστόσο, την τελική απόφαση λαμβάνει η κεντρική επιτροπή.
Μονοκλωνικά αντισώματα - Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται
Ήδη, έχει γίνει γνωστό, ποιοι ασθενείς μπορούν να λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είχε δηλώσει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς,
- ηλικίας 12 ετών και άνω,
- με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και
- αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως:
- Ηλικία 65 ετών και άνω,
- δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω,
- υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα - Πόσο κοστίζουν
Από τη μεριά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος έχει αναφέρει ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει το 50 - 60%.
«Προστατεύει περίπου το 1 στα 2 περιστατικά που θα εξελίσσονταν σε σοβαρή νόσο» πρόσθεσε. Ειδικοί, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να σταλεί λάθος μήνυμα στους πολίτες πως έχει βρεθεί το φάρμακο για τον κορωνοϊό. Η μάσκα και οι αποστάσεις, σε συνδυασμό με το εμβόλιο, αποτελούν τη βασική «ασπίδα» απέναντι στην πανδημίa Covid-19.
Αναφορικά με το κόστος υπολογίζεται ότι κάθε δόση με μονοκλωνικά αντισώματα φθάνει τα 1.500 με 2.000 ευρώ. Κάθε ασθενής χρειάζεται μία δόση. Εκτιμάται ότι οι 2.000 παρτίδες που είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμες στην Ελλάδα, θα εξαντληθούν μέσα σε λίγα 24ωρα. Το κόστος της θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν βαραίνει τον ασθενή με κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε ξεκαθαρίσει ότι θα είναι δωρεάν τα μονοκλωνικά και όλα τα φάρμακα για τον κορωνοϊό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νομοσχέδιο για τα πράσινα ταξί παίρνει τον δρόμο για ψήφιση στη Βουλή
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Ο δημιουργός που με τις ταινίες του ύμνησε τον έρωτα και την αστική ζωή
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ήταν φοβισμένη και ταλαιπωρημένη
Σε ανοιξιάτικες συνθήκες θα κυλήσει ο καιρός
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
Ποιες στάσεις δεν θα εξυπηρετούνται
Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Θεσσαλονίκη: Το Εφετείο έκρινε ότι οι εργασίες έγιναν και δεν αποδείχθηκε ζημία για την Εγνατία Οδό ΑΕ
Πότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία
Ποια είναι η Κυριακή που πρέπει να πάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συντονισμένο πόλεμο λάσπης
Εκτιμάται ότι καταγράφεται ένας κάθε 15 με 20 λεπτά
Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου «αποδεικνύεται πρωτίστως από το λευκό ποινικό μητρώο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.