Ελλαδα

Νέα μέτρα και ανεμβολίαστοι: Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα (22/11)

Πού απαγορεύεται η είσοδος και πού επιτρέπεται με rapid test

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα μέτρα - Υπάλληλος στο λιανεμπόριο στην Ερμού ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το αν υπάρχει αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR για κορωνοϊό
Νέα μέτρα - Υπάλληλος στο λιανεμπόριο στην Ερμού ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το αν υπάρχει αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR για κορωνοϊό © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Νέα μέτρα για πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Τι ισχύει σε λιανεμπόριο, εστίαση, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, γυμναστήρια.

Αντιμέτωποι με νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός κλειστών χώρων, καθώς πλέον δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR παρά μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα για πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι τέθηκαν σε ισχύ στις 06.00 το πρωί, σήμερα Δευτέρα (22/11).

Στόχο έχουν να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία πριν από τα Χριστούγεννα. Θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 06.00. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι ένα γενικό lockdown δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό, ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου η αγορά να παραμείνει ανοιχτή. «Δεν πάμε σε lockdown» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα και το τι ισχύει με ανεμβολίαστους σε κομμωτήρια, λιανεμπόριο και γυμναστήρια, όπως και για το πλαίσιο που διέπει τα σούπερ μάρκετ όσον αφορά την πρόσβασή τους σε αυτά. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, όπου δημοσιεύτηκαν τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν πλέον να εισέρχονται στους ακόλουθους χώρους, καθώς η είσοδος σε αυτούς επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης:

 • Εστίαση (κλειστοί χώροι)
 • κέντρα διασκέδασης
 • γυμναστήρια
 • θέατρα
 • κινηματογράφοι
 • μουσεία
 • εκθέσεις
 • συνέδρια
 • γήπεδα.

Στην εστίαση με αρνητικό rapid test για κορωνοϊό θα επιτρέπεται η παραμονή πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, σε εξωτερικούς χώρους. Στα γυμναστήρια δεν επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση παρά μόνο αν υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Όσον αφορά στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές αγορές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, οι ανεμβολίαστοι έχουν κανονικά πρόσβαση και δεν απαιτείται η επίδειξη αρνητικού rapid test ή μοριακού PCR. Το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμένους.

Επίσης, στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), τους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο και στα κομμωτήρια γίνεται έλεγχος covid pass. Επομένως, οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR, οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι νοσήσαντες με πιστοποιητικό νόσησης.

Νέα μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι στα γυμναστήρια, με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι σε κομμωτήρια και λιανεμπόριο
Νέα μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι στα γυμναστήρια, με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι σε κομμωτήρια και λιανεμπόριο © government.gov.gr

Με επίδειξη self test οι ανήλικοι, ηλικίας 4-17 ετών (παιδιά και έφηβοι) μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους εστίασης, σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία και γήπεδα. Σημειώνεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η τρίτη δόση εμβολίου μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους η μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική. Πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείται και σε ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Οι έλεγχοι για τα νέα μέτρα σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, θα είναι εντατικοί και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Νέα μέτρα - Εντατικοί έλεγχοι - Πρόστιμα & Κυρώσεις | 21/11/2021 | ΕΡΤ

Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα (22/11) - Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

 • Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από Covid-19 ισχύουν τα εξής:
 • Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή. Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας. Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.
 • Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή. Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
 • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
 • Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
 • Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
 • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
 • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test).
 • Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Δημόσιες υπηρεσίες

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου. Επίσης:

 • Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
 • Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
 • Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].

Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Με τα νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν σε κομμωτήρια με αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR
Με τα νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR © Pixabay

Δικαστήρια και εισαγγελίες

 • Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
 • Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
 • Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ

 • Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Ποσοστό πληρότητας 100%. Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό.

Εστίαση

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι και οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Νέα μέτρα: Πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους | 19/11/2021 | ΕΡΤ

Παιδότοποι

Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο. Ένα παιδί ανά 5 τ.μ. Είσοδος ανηλίκων από τεσσάρων έως και 17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test). Επίσης:

 • Οι ενήλικοι εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς σε παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κινηματογράφοι

Δυνατότητα λειτουργίας μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Οι ανεμβολίαστοι μένουν έξω από τα γυμναστήρια με τα νέα μέτρα, καθώς δεν γίνεται δεκτό πλέον το αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR
Οι ανεμβολίαστοι μένουν έξω από τα γυμναστήρια με τα νέα μέτρα, καθώς δεν γίνεται δεκτό πλέον το αρνητικό rapid test ή μοριακό PCR © Pixabay

Χώροι λατρείας

Οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Κομμωτήρια, γυμναστήρια

Στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και κομμωτήρια οι πελάτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).

Στα γυμναστήρια, πλέον, δεν μπορεί κανείς να εισέλθει με επίδειξη τεστ, μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους – Τα μέτρα και τα νέα ωράρια | 19/11/21 | ΕΡΤ

Εκπαίδευση

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, συνεχίζεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) με τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού που ήδη ισχύουν.

Παρόμοια, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών και τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα προστασίας θα λειτουργούν οι δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και το τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 ξεκινούν την ώρα που η διασπορά του ιού στη χώρα παραμένει μεγάλη. Ένα 24ωρο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.108 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 1.020 στην Αττική και τα 733 στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα (22/11) υπάρχουν αλλαγές και στο ωράριο των καταστημάτων, ενώ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η άφιξη των εργαζομένων θα γίνεται σε 5 κύματα έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.